Odaberite zbirku:

Zbirka plaketa i medalja 19. i 20. stoljeća

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: numizmatička
Voditelj: Tatijana Gareljić
Broj predmeta: 3216
Vrsta građe: medalje, plakete, značke, odlikovanja, numizmatika
Teritorij: Hrvatska
Vremensko razdoblje: 19. st. - 20. st.
Materijal: metal, sadra, bjelokost, bronca

Zbirka sadržava medalje, plakete, značke, novac, ordenja i žetone nastale poglavito od polovice 19. do polovice 20. stoljeća te sporadično primjerke iz 18. stoljeća i recentnu medaljerski produkciju. Zbirka pruža relevantan uvid u radove najvećih majstora hrvatske medaljerske umjetnosti, od prvih kovničara i gravera (Franjo Kares, Josip Ratković, Griesbach i Knaus, …) do najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća poput Roberta Frangeš-Mihanovića, Rudolfa Valdeca, Vanje Radauša…
Dvije trećine predmeta u Zbirci su medalje i plakete, a najbrojnije su značke. Više od polovice građe djela su domaćih autora, a među njima su najbrojnija djela Ive Kerdića (više od 650 predmeta).
Najveći broj predmeta (3044) u Zbirku je ušlo otkupom Zbirke ing. Dragutina Mandla 1971. g., a u cjelini Zbirke plaketa i medalja 19. i 20. stoljeća Moderne galerije kontekstualizirani su drugačije sakupljenim radovima hrvatskih autora nastalih od 1960-ih godina do današnjih dana (Želimir Janeš, Stipe Sikirica, Kosta Angeli Radovani, Antun Motika, Damir Mataušić i drugi).
Dio zbirke javnosti je dostupan u stalnom postavu te tijekom posudbi za izlaganje u srodnim renomiranim muzejskim i galerijskim ustanovama.