HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Riva lošinjskih kapetana 13, 51550 Mali Lošinj
Primorsko-goranska županija
RADNO VRIJEME
utorak - nedjelja 10 - 13 h i 18 - 22 h
ponedjeljkom zatvoreno

zbog ograničene duljine trajanja te točnih termina tura obilazaka, vrijeme željenog obilaska Muzeja, obavezno unaprijed rezervirati i dogovoriti na info pultu Muzeja ili na e-mail info@muzejapoksiomena.hr
T 051/734-260
E info@muzejapoksiomena.hr
W http://www.muzejapoksiomena.hr/
Grupni posjeti
grupa 10+ ljudi - 60 kn/osoba
Fotografiranje
nije dozvoljeno fotografiranje kipa
Cijena ulaznice
1. TRAVNJA DO 1. STUDENOG:
- jednokratna ulaznica - 75 kn
- osobe od 12 do 18 godina, studenti te osobe 65+ - 40 kn
- obiteljska ulaznica (2+2) - 115 kn
- djeca do 12 godina / predškolske i školske grupe s područja Grada Malog Lošinja / vodiči i pratitelji grupa / članovi strukovnih udruga (Hrvatskog arheološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, ICOM-a / studenti arheologije i restauracije uz predočenje studentske iskaznice / hrvatski branitelji te djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja (uz predočenje valjanog dokumenta): GRATIS ULAZ
- za sve svakog prvog utorka u mjesecu od 10 do 13 sati: GRATIS ULAZ

Razgledavanje muzeja je u grupama od 15-20 ljudi. Nije mogući samostalni razgled muzeja. Grupu uvijek vodi vodič. Cijeli muzej ima posebno propisane mikroklimatste uvjete.
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - arheološki
Djelokrug državni
Osnivač država, grad
Godina osnutka2015.
RavnateljAndrea Blažević, v.d.
Voditelj
Muzej ima:

Muzej

O MUZEJU

Muzej Apoksiomena smješten je u palači Kvarner na rivi u Malom Lošinju i bit će trajni dom skulpture Apoksiomena, brončanog kipa mladog atlete koji je 1996. godine pronađen u podmorju u blizini Malog Lošinja. Radi se o grčkom djelu iznimne očuvanosti, ljepote izvedbe i umjetničke vrijednosti, za koji se pretpostavlja da datira iz 2. ili 1. st. pr. Krista. Investitori Muzeja Apoksiomena su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Grad Mali Lošinj. Muzej je izveden prema pobjedničkom natječajnom projektu arhitektonskog autorskog dvojca Randić-Turato, autor izložbenog interijera Muzeja je Idis Turato, a koncepciju stalnog postava Muzeja Apoksiomena osmislila je Iskra Karniš Vidovič iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Brončani kip  Apoksiomena jedinstveni je nalaz na Jadranu, ali i u svijetu. Pronađen je u podmorju otočića Velih Orjula na dubini od 45 metara. Svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe ovaj se kip izdvaja kao iznimno kvalitetno umjetničko djelo. Pri pronalasku kip je bio očuvan u cijelosti, nedostajao je samo mali prst lijeve ruke, a na stopalu desne noge još je bio pričvršćen dio izvorne brončane baze, koja je bila rastavljena. Kip je izvađen 27.4. 1999. Projekt vađenja kipa iz mora, konzervatorsko-restauratorskih radova i istraživanja te predstavljanja kipa omogućeno je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i uz donaciju tvrtke Oxford Maritime Ltd. Iz Velike Britanije. Konzervatorsko-restauratorski radovi započeli su 2000.g. i izvođeni su u Hrvatskom konzervatorskom zavodu u Zagrebu. Radove je vodio danas pokojni restaurator Giuliano Tordi, bivši djelatnik instituta Opificio delle Pietre Dure u Firenzi u suradnji s restauratorom-majstorom Antonijem Šerbetićem, voditeljem Radionice za metal Hrvatskog restauratorskog zavoda. Radovi su trajali šest godina.

Muzej i izložba Apoksiomena predstavljaju prostornu materijalizaciju ceremonije prolaska kroz razne sobe i hodnike na ‘putu’ do same skulpture.Arhitektonski oblikovano tijelo novog Muzeja umetnuto je u prostor definiran vanjskim zidovima i krovom postojeće palače Kvarner. Izložbeni postav definira scenarij prolaska kroz zgradu, koji se sastoji od 9 vremenski i prostorno oblikovanih scena i zona prolaženja, koje prati pripadajuća audio podloga.

Prolaskom, doživljavanjem i sadržajnim upoznavanjem svih raznolikih, dinamičnih i upečatljivih prostorija posjetitelj se priprema za finalnu scenu; ulazak u “Bijelu sobu”, u potpunosti monokromu prostoriju u kojoj vlada tišina, čiji su zidovi “izgubljeni” u platnu, u kojoj se nalazi samo Apoksiomen. Posljednju emociju izložbenog postava Muzeja, nakon kulminacije i susreta sa skulpturom, posjetitelj doživljava u “Kaleidoskop sobi”, vidikovcu na vrhu Muzeja, prostoriji koja kroz stropna ogledala reflektira različite sekvence iz lošinjske luke.

 

Muzej u fondovima MDC-a

Katalog knjižnice (1)

Svi rezultati