Odaberite zbirku:

Zbirka zidnjaka

Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: Karolina Lukač
Broj predmeta: 330
Vrsta građe: zidnjaci (bojani i vezeni), vrećice za četke, vrećice za žigice
Teritorij: Brodsko Posavlje
Vremensko razdoblje: 19. st. i 20. st.
Materijal: tekstil
URL: http://www.muzejbp.hr/hr/odjeli/etnografski-odjel/zbirka-zidnjaka/

Zbirka zidnjaka obuhvaća vezene i molovane zidnjake, vrećice za češljeve, četke ili žigice. Predmeti iz zbirke prikupljeni su u slavonskobrodskim naseljima i gradu Slavonskom Brodu.
Zidnjaci se javljaju u 19. stoljeću kao srednjoeuropska moda u građanskim domovima odakle se šire u seoska domaćinstva. Kuhinje čijim zidovima više ne prijete dim i čađa iz otvorenih ognjišta, ukrašavaju se vezenim zidnim krpama – zidnjacima. Vješali su se na zidove iznad kuhinjskog stola, šporeta, umivaonika, ali i iznad kreveta. Najstarije kuharice nemaju tekstove, a većina zidnjaka s navezenim ili otisnutim tekstom je na hrvatskom jeziku. Najčešće se vezlo plavom i crvenom bojom, bodom ovijanac i križići, na bijelom platnu po motivu koji je već bio otisnut ili bi žene same crtale, odnosno precrtavale motive. Zbog jednostavne i izravne slikovne i pisane poruke zidnjake s pravom mnogi nazivaju pretečom suvremenog plakata.
Izbor tema bio je šarolik, a kretao se od cvijeća, voća, vinjeta, ptica, mačaka i pasa, zatim motiva kuhinje, anđela, djece, lovaca i dimnjačara, kuharica. Zidnjaci koji su se vješali iznad umivaonika su drugačije tematike: plavi lavori i bokali, umivaonici, ogledala, vješalice za ručnike. Posljednja faza u modi zidnjaka bile su varijante s cijelom slikom i tekstom otisnutima u više boja koji se nisu vezli.
Zidnjaci kao odraz prožimanja urbanog i ruralnog, bili su omiljeni ukras građanskih i seoskih domaćinstava, iako nisu autohtoni dio hrvatske tradicijske kulture te na njima nema regionalnih obilježja.
Razvojem tehnologije zidne krpe postaju suvišan kućanski inventar, no čuvajući ovu bogatu zbirku čuva se od zaborava bogatstvo podataka o društvenim promjenama – o odnosu među spolovima, braku, stupnju higijenske prosvjećenosti, modi pa čak i o političkim prilikama.