Odaberite zbirku:

Tehnička zbirka

Vrsta zbirke: tehnička
Voditelj: Ivanka Cafuta
Broj predmeta: 869
Vrsta građe: uredska oprema, tiskarski strojevi i oprema, fotografska i kinematografska tehnika, telekomunikacijska tehnika, uređaji za snimanje i reprodukciju zvuka, šivaći strojevi, kućanski aparati, strojevi i naprave, instrumenti, predmeti vezani za željeznicu
Teritorij: Europa, Hrvatska
Vremensko razdoblje: druga polovica 19. st. i 20. st.
Materijal: metal, drvo, staklo, vinil, tkanina, plastika
URL: http://www.muzejbp.hr/hr/odjeli/odjel-suvremene-povijesti/tehnicka-zbirka/

Tehnička zbirka obuhvaća predmete iz druge polovice 19. i 20. st. prikupljene na području grada Slavonskog Broda i Brodskog Posavlja. Predmeti su razvrstani u cjeline: Uredska oprema, Tiskarski strojevi i oprema, Fotografska i kinematografska tehnika, Telekomunikacije, Uređaji za snimanje i reprodukciju zvuka, Šivaći strojevi, Kućanski aparati, strojevi i naprave, Instrumenti i Predmeti vezani uz željeznicu.
Zbirka sadržava vrijedne primjerke, poput pisaćih strojeva „Mignon“ i „Oliver“, slagarskog ormara, radioprijamnika „Philips“, zvučnika „Standard“, šivaćeg stroja „Baer&Rempel“ i dr. koji osim tehničke, imaju i kulturno-povijesnu vrijednost. S obzirom da se u periodu nazvanom „vrijeme tehnike“ javlja i umjetnički stil secesije, njegova se obilježja mogu prepoznati na pojedinim predmetima u zbirci, a na nekim primjercima (radioprijamnici, gramofoni..) može se pratiti i razvoj dizajna tijekom 20. st.