Odaberite zbirku:

Memorijalna zbirka Stojana Aralice

Vrsta zbirke: memorijalna
Vrsta zbirke: slikarstvo
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Nada Avsec
Broj predmeta: 512
Vrsta građe: likovni radovi, osobni predmeti, dokumenti, knjige i dr.
Teritorij: Europa (zemlje u kojima je vlasnik predmeta boravio)
Vremensko razdoblje: 1883.-1980.
Materijal: platno; drvo; papir; staklo; keramika; metal

Memorijalna zbirka Stojana Aralice obuhvaća likovna djela Stojana Aralice, njegove osobne predmete (odjeću, isprave, povelje, nagrade, obiteljske fotografije, knjige), predmete za rad (boje, stalak, stolarski stol, palete), njegove likovne mape i kataloge. Predmete je Aralica poklonio gradu Otočcu 1976. g., a postav je otvoren 1980. g. Zbirka je zaokružena i ima ukupno 454 predmeta.
Stojan Aralica (Škare, 1883.- Beograd, 1980.) jedan je od slikara koji su snažno obilježili moderno hrvatsko slikarstvo, a zbirka koja odražava njegov život i rad predstavlja najvredniju likovnu ostavštinu Otočca i područja Gacke. Uz impresioniste Josipa Račića, Miroslava Kraljevića i Vladimira Becića pripadao je naraštaju slikara koji su se školovali u europskim metropolama, a njegovu krugu pripadali su i Vilko Gecan te Zlatko Šulentić s kojima ostavlja neizbrisiv trag u hrvatskom slikarstvu 20. st.
Araličino djelo prolazilo je kroz različite faze: od realizma s kolorističkim dispozicijama do intimizma. U njegovim slikama primarnu ulogu ima boja.