Odaberite zbirku:

Memorijalna zbirka Stojana Aralice

Vrsta zbirke: memorijalna
Voditelj: Jadranka Prša
Broj predmeta: 452
Vrsta građe: likovni radovi, osobni predmeti, dokumenti, knjige i dr.
Vremensko razdoblje: 1883.-1980.

Memorijalna zbirka Stojana Aralice obuhvaća likovna djela Stojana Aralice, njegove osobne predmete (odjeću, isprave, povelje, nagrade, obiteljske fotografije, knjige), predmete za rad (boje, stalak, stolarski stol, palete), njegove likovne mape i kataloge. Predmete je Aralica poklonio gradu Otočcu 1976. g., a postav je otvoren 1980. g. Zbirka je zaokružena i ima ukupno 454 predmeta.
Stojan Aralica (Škare, 1883.- Beograd, 1980.) jedan je od slikara koji su snažno obilježili moderno hrvatsko slikarstvo, a zbirka koja odražava njegov život i rad predstavlja najvredniju likovnu ostavštinu Otočca i područja Gacke. Uz impresioniste Josipa Račića, Miroslava Kraljevića i Vladimira Becića pripadao je naraštaju slikara koji su se školovali u europskim metropolama, a njegovu krugu pripadali su i Vilko Gecan te Zlatko Šulentić s kojima ostavlja neizbrisiv trag u hrvatskom slikarstvu 20. st.
Araličino djelo prolazilo je kroz različite faze: od realizma s kolorističkim dispozicijama do intimizma. U njegovim slikama primarnu ulogu ima boja.