HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Stari magistrat - Trg dr. Leandera Brozovića 1, 48000 Koprivnica
Koprivničko-križevačka županija
RADNO VRIJEME
ponedjeljak - petak: 8 - 15 h
subota i nedjelja: 10 - 13 h

T 048/642-538, 048/622-307
F 048/222-871
E info@muzej-koprivnica.hr
W http://www.muzej-koprivnica.hr
Kako doći do muzeja
- od željezničkoga i autobusnog kolodvora osobnim vozilom za oko 10 minuta
- sa sjeverne strane od Zrinskog trga pješice Gradskim parkom i ulicom Đure Estera (200 m)
Parkiralište
da
Stručna vodstva
stručno vodstvo kustosa organizira se za grupne posjete uz rezervaciju na tel. 048/642-538 (pedagoška služba Muzeja) i 048/642-539 (kustosi); sve informacije na tel. 048/642-538 (pedagoška služba)
besplatno vodstvo
Grupni posjeti
grupu čini min. 10, a maks. 35 - 40 osoba
Fotografiranje
da, uz dopuštenje
Cijena ulaznice
> stalni postav:
- odrasli: 15 kn
- studenti i umirovljenici: 10 kn
- učenici: 8 kn

> povremene izložbe:
- odrasli: 10 kn
- studenti i umirovljenici: 8 kn
- učenici: 5 kn

> stalni postav + povremene izložbe:
- odrasli: 20 kn
- studenti i umirovljenici: 15 kn
- učenici: 10 kn

> posebne pogodnosti:
- skupna ulaznica (min. 15 osoba): popust 20 %
- besplatan ulaz: otvorenje svih izložbi, djeca do 7 g., članovi HMD-a, ICOM-a i strukovnih udruženja, voditelji grupa, učenici osnovnih škola s područja Grada Koprivnice
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
djelomičan, u prizemlje Muzeja
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupna javnosti)

Zbirke

Zbirka antike

Vrsta zbirke arheološka
Voditelj Ivan Valent
Broj predmeta 299
Vrsta građe pokretni arheološki materijal
Teritorij Podravina
Vremensko razdoblje 1.-4. st.
Materijal keramika; metal; staklo; kamen; kost
Url http://www.muzej-koprivnica.hr/zbirke/arheologija/zbirka-antike/

Zbirka antike Muzeja grada Koprivnice brojčano je skromna, no posjeduje izuzetno vrijedne nalaze u proučavanju razdoblja Rimskog Carstva u kontinentalnoj Hrvatskoj. Zbirka se sastoji od 299 inventarna zapisa (518 predmeta), a u muzejskom spremištu čuva se i određena količina studijskog materijala (većinom ulomci keramičkog posuđa), prikupljenog prilikom arheoloških iskopavanja i terenskim pregledima.
Rimljani su u podravski prostor stigli tek krajem 1. st. pr. Kr. Oktavijanovim osvajanjem Segestike (Siscia – Sisak) i sjeverozapadne Hrvatske. Predmeti iz Zbirke potječu s istraživanja manjeg broja antičkih nekropola u Goli, Novačkoj i Kunovec Bregu, potom antičke postaje Piretis u Draganovcu, a jedan manji dio čine slučajni metalni i kameni nalazi iz podravskih šljunčara. Svi predmeti Zbirke vezani su uz Rimsko Carstvo i datiraju od 1. do 4. stoljeća.
Zbirka upotpunjuje spoznaje o svakodnevnim aktivnostima ljudi u to vrijeme, poglavito kulturi stola, što je vidljivo putem brojnog vrijednog keramičkog posuđa, poput tanjura, plitica, zdjela, vrčeva, boca i čaša. Većina tih predmeta pronađena je u sekundarnoj upotrebi kada su kao dio pogrebnog rituala polagani pod grobni humak uz antičku cestu, a pored urne u kojoj su pohranjeni spaljeni ostaci pokojnika. Urne mogu biti keramičke, staklene ili čak u rijetkim slučajevima kamene s poklopcem, poput primjerka iz Gole. No, pored tipološke raznovrsnosti, prepoznatljiv je i visoki kulturološki i tehnološki doseg u njihovoj proizvodnji, što se ponajviše vidi u reljefnom posuđu tipa terrae sigilattae ili staklenih boca i bočica suznica.
Jedan od najvrjednijih arheoloških predmeta u fundusu Muzeja jest nadgrobni spomenik, odnosno stele s prikazom dva lava između kojih je smješten prikaz glave ženskog lika na prizmatičnom stubu koji se interpretira kao Kibela ili Meduza. Čitava je kompozicija vezana uz širenje sinkretičkih kultova rimskim provincijama tijekom ranog carstva (1. – 3. st.), a predmet pokazuje karakteristike visoke umjetničke kvalitete. Spomenik je nedovršen, a kako se takva kruništa izrađuju se za posebnog naručitelja, on se tek u posljednjoj fazi prilikom dolaska na odredište trebao dovršiti finom klesarskom obradom. Porijeklo predmeta treba tražiti u slovenskom Pohorju (Poetovio – Ptuj) odakle se plovnom rijekom Dravom zaputio prema konačnom odredištu (Mursa – Osijek, Sirmium – Srijemska Mitrovica). Svoj put završio je pod nepoznatim okolnostima na prostoru šljunčare Prosenice I u Gabajevoj Gredi, gdje je slučajno 2001. godine otkriven. Od kamenih spomenika vrijedan je i dio četvrtastog žrtvenika nepoznatog božanstva iz Kunovec Brega.
Vrlo su zanimljivi i primjerci nakita, od fibula (kopče) raznih tipova i tehnološke izrade do narukvice preklopljenih krajeva, a koji se mogao čuvati u nekoj drvenoj kutijici ukrašenoj koštanom oplatom. Umijeće u izradi finih metalnih predmeta vidljivo je i na 2 primjerka metalnih kotlića izrađenih iskucavanjem bakrenog lima ili manje kaserole s drškom na kojem je urezan natpis HELVI, koji možda upućuje na područje današnje Švicarske. No, Rimljani su takav civilizacijski nivo dosegli u prvom redu osvajačkom politikom o čemu svjedoči slučajni nalazi oružja na eksploatacijskim šljunčarama uz rijeku Dravu: dugi i kratki mač, listolika koplja, koplja tipa pilum i sulica te razne vrste sjekira.