Odaberite zbirku:

Zbirka fotografija i fotografskog pribora

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: fotografska
Voditelj: Maja Zidarić
Broj predmeta: 1577
Vrsta građe: fotografije, negativi, fotografski materijal i pribor, fotoaparati, fotoalbumi
Teritorij: Pazinština; Istra
Vremensko razdoblje: 19. st. - 20. st.
Materijal: papir, metal, drvo
URL: http://www.muzej-pazin.hr/Odjeli.aspx

Zbirka fotografija i fotografskog pribora obuhvaća građu koja datira od zadnjeg desetljeća 19. st. do recentnih fotografija u boji. Fotografije možemo podijeliti u više tematskih cjelina iz političke, vojne, gospodarske, kulturne, obrazovne, sportske, vjerske povijesti Pazina i Pazinštine. Znatan dio zbirke nema poznate autore. Dio fotografija s kraja 19. i početka 20. st. snimili su fotografi iz Istre i šire, primjerice, atelijer "Flora" iz Pule, G. B. Mazzuco iz Gorice, Percich A. iz Voloskog, Wulz G. iz Trsta, E. Mioni iz Pule i drugi.
Od trećeg desetljeća do polovice 20. st. u Pazinu su djelovali i profesionalni fotografi Matko Gortan, Francesco Stepcich i Carletti Erna, čije su fotografije zastupljene u Zbirci, kao i fotografije Marije Nađ i Stefani Bruna iz 1950-ih i 1960-ih godina. Od fotografija iz kasnijih desetljeća druge polovice 20. st. izdvajaju se one autora N. Buka, J. Vranića, V. Bugarina i dr.
Fotografska oprema i fotografski pribor zastupljeni su s fotografskim aparatom na mijeh, dvookim fotografskim aparatom, aparatom za sušenje fotografija i dr.