Odaberite zbirku:

Zbirka razglednica i čestitki

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Maja Zidarić
Broj predmeta: 507
Vrsta građe: vedute naselja, istarske narodne nošnje, prigodno-obljetničke razglednice (Juraj Dobrila, Vladimir Gortan, tunel "Učka", razne čestitke
Teritorij: Pazin; Pazinština
Vremensko razdoblje: 19. st. - 20. st.
Materijal: papir
URL: http://www.muzej-pazin.hr/Odjeli.aspx

Zbirka razglednica i čestitki obuhvaća razglednice i čestitke, originalna i reprint izdanja s vedutama i panoramama Grada Pazina i ostalih naselja s područja Pazinštine, koja datiraju od kraja 19. do kraja 20. stoljeća. U zbirci se nalaze i razglednice s motivima narodnih nošnji, razglednice sakralne i druge tematike te prigodne razglednice izdane povodom određenih jubileja (primjerice povodom obljetnice smrti i rođenja Jurja Dobrile, obljetnice smrti Vladimira Gortana, tisućite obljetnice prvog spominjanja Pazina i sl.).
Nekoliko nakladnika razglednica izdanih do 1945. g., odnosno do kraja Drugoga svjetskog rata, djelovalo je u Pazinu, primjerice: Osmano Giovanni Mazarelli, Josip Novak, Pasquale Zanini, Pasquale Ivich, Angelina Cipola i drugi.
Na razglednicama iz toga razdoblja signirano je nekoliko fotografskih ateljea i majstora, npr. Atelier "Flora", Atilio Mattich, Bruno Stefani i drugi. Reprint izdanja razglednica iz toga razdoblja izašla su u nakladi "Famiglia Pisinota", te povodom izdanja monografije "Pazin na starim razglednicama" i u nakladi Grada Pazina.