Odaberite zbirku:

Zbirka svakodnevnog života

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Vrsta zbirke: povijesna
Voditelj: Maja Zidarić
Broj predmeta: 758
Vrsta građe: posuđe, stolno posuđe i jedaći pribor, svijećnjaci, svjetiljke, porculanski kompleti za osobnu higijenu, vaze, podnosi, keramički ulomci, čaše, razni okviri
Teritorij: Pazinština
Vremensko razdoblje: 16. st. - 20. st.
Materijal: porculan, keramika, staklo, metal, drvo
URL: http://www.muzej-pazin.hr/Odjeli.aspx

Zbirka svakodnevnog života obuhvaća građu koja datira od 15. st. do današnjice. U najvećem dijelu predmeti pripadaju 19. i 20. st.; tek su 3 predmeta iz kasnoga srednjeg vijeka.
Raznovrsnost Zbirke očituje su u raznovrsnosti materijala (metal, drvo, staklo, keramika, papir, tekstil, plastika) kao i raznorodnosti funkcija predmeta. Unutar Zbirke profiliralo se nekoliko skupina predmeta: predmeti vezani uz pripremu i konzumaciju hrane i pića (kuhinjsko posuđe, kuhinjski pribor, stolno posuđe, pribor za jelo i stolni pribor), ambalaža (raznovrsne metalne i kartonske kutije za prehrambene proizvode i boce za raznovrsna pića), toaletni pribor, šivaći pribor, ukrasni kućanski predmeti, oisaći pribor, pribor za pušenje, predmeti vezani uz stare obrte, predmeti vezani uz rasvjetu te drugi raznovrsni kućanski predmeti (mišolovke, posude za transport vina i mlijeka, vješalica za kuhinjske krpe, posude za pranje robe, glačala, kuhinjske vage, kuhala, satovi budilice, polica za staklenke...).
Nekoliko predmeta iz Zbirke izloženo je u stalnoj muzejskoj izložbi "Biskup Juraj Dobrila - život i djelo" postavljenoj u njegovoj rodnoj kući u Velom Ježenju.
Zbirka svakodnevnoga života ima kulturno-povijesnu i etnografsku vrijednost. Predmeti su industrijske ili ručne izrade i korišteni su u svakodnevnome životu sela i grada u 19. i 20. st. Imaju dokumentarni karakter i kao takvi dio su stalnih izložbenih postava, kao i povremenih tematskih izložbi.