Odaberite zbirku:

Zbirka fotografija i fotografske opreme

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: dokumentarna
Vrsta zbirke: fotografska
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Voditelj: Sabrina Žigo
Broj predmeta: 5308
Vrsta građe: fotografije; negativi
Teritorij: Primorsko-goranska županija; Hrvatska; Europa; SAD
Vremensko razdoblje: 1848. - 2012.
Materijal: papir; karton; staklo; plastika
URL: http://zbirke.muzej-rijeka.hr/zbirka-fotografija.html

Zbirka čini najveći dio fundusa Muzeja grada Rijeke. Fotografije datiraju od najstarije dagerotipije do suvremenog doba, od povijesne i dokumentarne do autorske i umjetničke, među kojom su najzastupljeniji riječki autori, protagonisti riječke fotografske scene. Izdvojeni dio zbirke čine autori koji su obilježili riječku fotografiju od 1930-ih do 1980-ih godina i uvrstili je u relevantan korpus tadašnje jugoslavenske fotografije.
Drugi dio zbirke obuhvaća nekoliko tisuća povijesno-dokumentarnih fotografija i negativa od 19. stoljeća do današnjice, koji se najvećim dijelom odnose na razvoj, promjene i život grada i građana Rijeke. Budući da je ukidanjem Muzeja narodne revolucije njegov fundus bio temelj osnivanja Muzeja grada Rijeke 1994., najveći dio toga nasljeđa čine predmeti ratnoga i ranoga poratnog vremena s brojnim fotografijama razdoblja okupacijskih vlasti i posljedica razaranja Rijeke u Drugome svjetskom ratu.
Zbog svoga je sadržaja korpus zbirke fotografija iznimno zanimljiv vanjskim korisnicima kao resurs ilustracija u znanstvenim, stručnim i drugim primijenjenim publikacijama i medijima.