Odaberite zbirku:

Zbirka oružja

Vrsta zbirke: povijesna
Voditelj: Goran Borčić
Broj predmeta: 372
Vrsta građe: hladno, vatreno i obrambeno oružje
Teritorij: uglavnom Dalmacija, ali također su zastupljeni i neki drugi gradovi u Hrvatskoj i van nje
Vremensko razdoblje: 14. st. - 20. st.
Materijal: razni metal, plastika, drvo, koralji, staklo, slonovača i td.
URL: http://www.mgst.net/zbirke/

Zbirka oružja jedna je od najvrednijih zbirki Muzeja grada Splita. Vrijednost zbirke nije u njenoj brojnosti, nego u izuzetno rijetkim i lijepim primjercima, od kojih su neki rijetki i u europskim razmjerima. Oružje iz zbirke koje datira od 14. do 20. stoljeća može se podijeliti na napadačko i obrambeno oružje. U napadačko oružje ubrajamo vatreno oružje (puške, topovi, pištolji, pribor vatrenog oružja), hladno oružje (mačevi, bodeži, noževi, oružje na motki, oružje na kraćem dršku). Obrambeno oružje može se vezati uz oklope i štitove.
Primjerci oružja iz muzejske zbirke nabavljani su uglavnom otkupom ili darovnicama. Najvećim dijelom potječu iz zbirke Capogrosso-Cavagnin (Gradske biblioteke), te Antuna Lukanovića (Arheološki muzej u Splitu). Godine 1945. Muzeju neke umjetnine ustupaju Arheološki muzej, Galerija umjetnina, Pomorski muzej i Etnografski muzej.
Zbirka prezentira oružje koje se koristilo u obrani grada za vrijeme turskih napada, oružje iz 16. i 17. st. te vatreno oružje, od prvih tipova - puške kukače iz 15. st. pa do onih iz Drugoga svjetskog rata.
Potrebno je istaknuti puške na fitilj koje je koristio pjesnik Jerolim Kavanjin, puške na kolo, te razne tipove pušaka i pištolja na kremen i pribor vatrenog oružja.
Hladno oružje predstavljeno je raznim tipovima oružja na motki i kraćem dršku. U stalnom postavu od oružja na motki izložene su helebarde, partizane, spontoni, koplja, korzeke, glefe, buttafuori, bradve i drugi tipovi a od oružja na kraćem dršku vrijedna je zbirka bodeža, sablji i mačeva, među kojima je posebno vrijedan mač schiavona.
Zaštitno oružje zastupljeno je raznim tipovima štitova, oklopa, pancir košulja i šljemova. Posebnu vrijednost prestavljaju dva štita tipa tarča i jedan paradni štit.