Odaberite zbirku:

Zbirka odličja, medalja i plaketa

Vrsta zbirke: povijesna
Voditelj: Goran Borčić
Broj predmeta: 307
Vrsta građe: medalje, odličja, plakete
Teritorij: najvećim dijelom grad Split, ali također su zastupljeni i neki drugi gradovi u Hrvatskoj iz van nje
Vremensko razdoblje: 15. st. - 20. st.
Materijal: razni metal, plastika, i td.
URL: http://www.mgst.net/zbirke/

Zbirka odličja, medalja i plaketa sadrži znamenja časti i društvenog priznanja pojedincima, ustanovama i organizacijama za njihove društvene, političke i vojne zasluge u razdoblju od 16. do 20. stoljeća. Odlikovanja predstavljaju vidljiva priznanja za zasluge učinjene narodu, državi, društvu, vladaru, za osobnu hrabrost, zalaganje i doprinos.
Medalje su većinom domaćeg, ali ima ih i inozemnog podrijetla. Odličja izrađivana uglavnom u stranim medaljerskim radionicama, bogata su po motivima, raznovrsna u oblicima i stilskim karakteristikama te predstavljaju mala umjetnička djela u kojima su njihovi proizvođači dostigli visoki umjetnički domet.
Najveći broj muzejskih medalja ilustriraju povijesne, političke i kulturne događaje i znamenite ličnosti. Među medaljama ima i onih koje su posebni rariteti, poput medalje Andrea Barbata, rad poznatog medaljera Sperandija Savellija iz 15. stoljeća. Među istaknutim umjetnicima čije se medalje čuvaju u zbirci valja istaknuti: najznačajniju ličnost u povijesti našeg medaljerstva Ivu Kerdića, te Ivana Meštrovića, pa radove G. Giromettija, V. Gecana, I. Kerdića, S. Peruzzija i drugih umjetnika u čijim je radovima moguće pratiti razvoj hrvatskog medaljerstva i u stilskom i u morfološkom pogledu. Predmeti zbirke imaju iznimnu vrijednost za proučavanje i dokumentiranje kulturne i povijesne baštine grada Splita i Hrvatske.