Odaberite zbirku:

Zbirka skulpture

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Nela Žižić
Broj predmeta: 52
Vrsta građe: skulpture, reljefi, medaljoni
Teritorij: Split i okolica Splita
Vremensko razdoblje: 17. st. - 21. st.
Materijal: kamen, drvo, metal, glina, gips
URL: http://www.mgst.net/zbirke/

Zbirka obuhvaća radove različitog tematskog, stilskog i vrijednosnog spektra koji su nastali od 17. stoljeća do danas. Sastoji se od portreta osoba iz društvenog, političkog i kulturnog života Splita i Dalmacije, različitih sakralnih prikaza, plastike koja je ukrašavala interijere i eksterijere splitskih palača, kao i od djela raznovrsne tematike čiji su tvorci umjetnici koji su životom, radom ili porijeklom vezani uz grad Split.
Najstarije skulpture u zbirci su fragment „Raspeća“ od bjelokosti, rad nepoznatog mletačkog majstora iz 17. stoljeća i tri skulpture od drva iz 18. stoljeća: „Sv. Ivan Nepomuk“, rad srednjoeuropskog majstora, „Biskup“ i reljef „Bogorodice s djetetom“, radovi nepoznatog talijanskog majstora.
Najveću povijesnu, ali i umjetničku vrijednost unutar zbirke imaju skulpture iz 20. stoljeća, posebno dio spomenika Marku Maruliću koji je u bronci načinio kipar Ivan Meštrović 1924. godine te nekoliko portreta sudionika Hrvatskog narodnog preporoda, portret Gaje Bulata Ivana Rendića, bista Dujma Mikačića Antuna Augustinčića i portret Lovre Borčića Ivana Bulimbašića. U zbirci se nalaze i fino izrađeni gipsani odljevi portreta osoba iz kulturnoumjetničkog života, bista Josipa Hatzea autora Ivana Bulimbašića te Noe Matošića s pjevačicom Balio Tome Rosandića. Splitski slikar i kipar Ivan Mirković koji je vješto izrađivao karikature prijatelja i sugrađana, u zbirci je zastupljen karikaturama Tina Ujevića, Ivana Meštrovića, dr. Ive Tartaglia, Krešimira Čorka, člana obitelji Savo te karikaturom Splićanina.