Odaberite zbirku:

Zbirka cehalija

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: povijesna
Voditelj: Kristian Strukić
Broj predmeta: 147
Vrsta građe: građa vezana za rad cehova: cehovske škrinje, tablice, zastave, cimeri, pečati, isprave, knjige
Teritorij: Zagreb
Vremensko razdoblje: 17. st. - 19. st.
Materijal: drvo, metal, papir
URL: http://www.mgz.hr/hr/zbirke/zbirka-cehalija,16.html

Zbirka cehalija obuhvaća predmete od kraja 16. do druge polovice 19. st., koji svjedoče o važnoj ulozi cehova kao udruženja obrtnika u gospodarskom i društvenom razvoju zagrebačkih naselja tijekom povijesti, sve do njihova ukidanja 1872. g.
U zbirci se, osim predmeta koje su obrtnici kao članovi cehovskih organizacija koristili u svome radu (npr. kalupa licitara i pekara, blanjalica bačvara i stolara, i dr.), nalaze i tablice za pozivanje na zajedničke sastanke, cimeri, zastave, vrčevi, pečatnjaci, izvorni dokumenti te cehovske škrinje.
Cehovske škrinje, uvedene za praktične potrebe spremanja cehovskih dokumenata, novca i drugih predmeta važnih za rad cehova, često ukrašene simbolom ceha, godinom izrade, odnosno osnutka ceha, najvažniji su predmeti u djelovanju cehova kao strukovnih udruga. Zbirka obuhvaća cehovske škrinje niza cehova Gradeca i Kaptola datiranih od 17. do 19. st.
Važan izvor o radu cehova predstavljaju sačuvani izvorni dokumenti u Zbirci kao što su računi, ugovori, obrtnice, privilegije, zapisnici o radu, putne knjižice, te djetićki listovi koji su sadržavali i vedute grada (poput potvrde gradečkog mesarskog ceha djetiću A. Rakariću izdane 28. kolovoza 1818. g., urešene jednom od najstarijih veduta Zagreba).