Odaberite zbirku:

Zbirka mode, modnoga pribora i tekstila

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Maja Arčabić
Broj predmeta: 1453
Vrsta građe: odjevni predmeti, modni pribor, zastave, vrpce, frizerski i kozmetički pribor
Teritorij: Zagreb i okolica, Hrvatska, Europa
Vremensko razdoblje: 19. st. - 21. st.
Materijal: tekstil, pozamanterija, koža, kornjačevina, metal, papir

Zbirka mode, modnoga pribora i tekstila Muzeja grada Zagreba u svojem fundusu čuva odjevne predmete i modni pribor 19. i 20. stoljeća svih društvenih slojeva.
Priliv predmeta u fundus Zbirke mode, modnoga pribora i tekstila utjecao je na formiranje zasebnih cjelina koje sačinjavaju sačuvani artefakti krojačkih salona, butika, tekstilne industrije, industrije konfekcije te industrije obuće. Unutar tih cjelina izdvajaju se muška i ženska dnevna i svečana odjeća, vjenčane haljine, donje rublje, pidžame i spavaćice, kupaći kostimi te modni pribor (cipele, torbice, šeširi, rukavice, lepeze i novčanici). Zasebne cjeline čine prekrajana i pletena odjeća, dječja odjeća i obuća, ulična moda, sportska i radnička odjeća te civilne uniforme.
Sakupljačka djelatnost nastoji obuhvatiti recentna modna događanja. Stoga su u fundusu Zbirke svoje mjesto našli predmeti stvarani u zagrebačkim modnim ateljeima unatrag dvadeset godina.
Uz konkretne modne i odjevne predmete, prikupljamo i dokumentaciju koja ilustrira kreaciju i produkciju pojedinoga predmeta, način njegova plasiranja na tržište, te "život" predmeta od trenutka kada on dođe do krajnjega konzumenta.
Rekonstrukcija i interpretacija modnih događanja podrazumijeva prezentaciju odjevnih predmeta, ali i fotografija, dokumenata, nacrta i krojeva. Sukladno pretpostavljenim interesima budućih istraživača i muzejske publike, nastoji se formirati cjelovita Zbirka koja će nuditi iscrpne informacije o modnim događanjima u gradu Zagrebu.