Odaberite zbirku:

Zbirka odlikovanja

Vrsta zbirke: povijesna
Voditelj: Kristian Strukić
Broj predmeta: 850
Vrsta građe: odlikovanja
Teritorij: Zagreb, Austrija, Mađarska, JI Europa
Vremensko razdoblje: 18. st. - prva pol. 20. st.
Materijal: metal, tkanina
URL: http://www.mgz.hr/hr/zbirke/zbirka-militaria-i-odlikovanja,15.html

Zbirka odlikovanja je zbirka koju čine civilna i vojna odlikovanja, većim dijelom s područja Habsburške monarhije i JI Evrope. Veći dio zbirke čine odlikovanja konfiscirana od obitelji Malinar 1947. godine.
Vojni segment Grada naglašen je i tijekom 80-tih god. 18. st. Reformama Josipa II Zagreb koji je do tada bio sjedište Banske krajine postaje sjedištem vojnog zapovjedištva slavonske, banske i hrvatske krajine. U grad dolazi veći broj vojnika i vojne administracije, a ujedno se civilni kompleksi uređuju u vojne svrhe te započinje gradnja vojarni. Na vojni segment utjecali su i sukobi u koje je Habsburška monarhija, odnosno Austro-ugarska bila uključena u narednom razdoblju.
Utjecaj ratnih prilika na Zagreb tijekom 20. stoljeća naglašen je u vrijeme prvog i drugog svjetskog rata u kojem sudjeluju i zagrebačke postrojbe.
Uz vojni segment Zbirka čuva i civilna odlikovanja.
Sakupljanje građe kao temeljne muzeološke odrednice Muzeja grada Zagreba provodi se kroz donacije, kupnju, terensko istraživanje, nasljeđivanje, zamjenu, ustupanje i ostalo. Naglasak u prikupljanju građe ove Zbirke odnosi se na mogućnost njihova povezivanja s osobama, postrojbama i konkretnim događajima.