Odaberite zbirku:

Zbirka Zagreb u Domovinskom ratu

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Kristian Strukić
Broj predmeta: 1767
Vrsta građe: metalne i narukavne, plakati, časopisi i dr.
Teritorij: Republika Hrvatska
Vremensko razdoblje: 1990. - 1996.
Materijal: metal. tkanina, papir itd.
URL: http://www.mgz.hr/hr/zbirke/zbirka-zagreb-u-domovinskom-ratu,17.html

Zbirka Zagreb u Domovinskom ratu je tematska zbirka koju čine predmeti iz razdoblja devedesetih godina 20. stoljeća, poput narukavnih i metalnih oznaka, plaketa, plakata, fotografija, zastavica, mapa, crteža, časopisa itd. Zbirka je nastala u skladu s Muzejskim odrednicama o sakupljanju građe iz suvremene povijesti grada.
Zbirka svjedoči o razdoblju suvremene povijesti Grada Zagreba. O ratnim događanjima koja su vezana uz područje Grada tijekom Domovinskog rata 1991.-1995., napadima na Grad i njegovoj zaštiti, pripremama za obranu, odlaska u skloništa i drugih. Ujedno Zbirka svjedoči i čuva sadržaje o zagrebačkim postrojbama koje su sudjelovale u tom ratu. Na području Zagreba, u tome razdoblju, je pokrenuto ili je imalo svoje sjedište niz vojnih postrojbi. Dana 1.3.1991. godine dolazi do formiranja zapovjedništva obrane Grada Zagreba (ZOGZ). Cjeloviti obrambeni sustav nije postojao te se moralo na brzinu krenuti s pripremama za stvaranje snaga koje će biti uključene u zaštitu teritorijalnog integriteta RH. Uz formiranje gardijskih brigada ustrojavaju se i pričuvne postrojbe koje se po principima teritorijalne obrane formiraju vezano uz gradske općine unutar zagrebačkog područja.
Uz formiranje postrojbi dolazi i do oblikovanja njihovih obilježja, pri čemu nastaju i narukavne oznake. Najkarakterističniji predmeti Zbirke koje su nosili pripadnici hrvatske vojske zagrebačkog područja. Većina oznaka sadrži Grb grada Zagreba, uz simbol ili natpis pojedinog zagrebačkog kvarta, naselja ili područja. Osnovna karakteristika oznaka u cjelini njihovo je sadržajno bogatstvo i raznolikost, te iznimna brojnost. Veliki broj grafičkih rješenja rezultat je rada brojnih autora.
Sakupljanje građe kao temeljne muzeološke odrednice Muzeja grada Zagreba provodi se kroz donacije, kupnju, terensko istraživanje, nasljeđivanje, zamjenu, ustupanje i ostalo. Naglasak u prikupljanju građe ove Zbirke odnosi se na mogućnost njihova povezivanja s osobama, postrojbama i konkretnim događajima.