Odaberite zbirku:

Numizmatička zbirka

Vrsta zbirke: numizmatička
Voditelj: Branka Marciuš
Broj predmeta: 5137
Vrsta građe: metalni novac, papirne novčanice
Teritorij: Međimurska županija
Vremensko razdoblje: antika, srednji vijek, novi vijek
Materijal: metal, papir
URL: http://mmc.hr/o-muzeju/odjeli-i-zbirke/arheoloski-odjel/numizmaticka-zbirka/

Numizmatička zbirka broji 5137 primjeraka novca, kojeg prema vremenu nastanka možemo podijeliti na rimski carski, srednjovjekovni i novovjekovni.
Najstariji novci u zbirci su slučajni nalaz srebrnog denara Gaja Julija Cezara iz sredine 1. st. pr. Kr., te brončani dupondiji rimske carice Mesaline i cara Nerona iz sredine 1. st. pronađeni tijekom arheoloških istraživanja rimskog groblja u zaseoku Trnovčak nedaleko Železne Gore. Od ostalog antičkog novca spomenimo pet srebrnih denara slučajno pronađenih u okolici Svete Marije, od kojih je najstariji ujedno i rijedak primjerak novca posljednjeg Flavijevca cara Domicijana, kovan u Rimu 79. g. Tijekom višegodišnjih sustavnih istraživanja rimskog nalazišta u Svetom Martinu na Muri pronađeno je najviše primjeraka novca sa arheološkim kontekstom iz razdoblja 3. i 4. st. Najvrjedniji pak je slučajni nalaz pronađen je 1992. g. u Peklenici, kada je terenskim pregledom arheologa sakupljeno 614 komada brončanog novca iz 4. st.
Iz vremena srednjega vijeka Numizmatička zbirka čuva skupni nalaz ili ostavu novca pronađenu pohranjenu u keramičkom vrču prilikom građevinskih radova u čakovečkom naselju Jug. Radi se o 846 komada tzv. frizaških pfeniga ili frizatika iz vremena od prve pol. 12. do sredine 13. st.
Više komada kasnosrednjovjekovnog i novovjekovnog novca, među kojima se ističe srebrni denar hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. iz 14. st., pronađeno je i prilikom višegodišnjih sustavnih arheoloških istraživanja kompleksa pavlinskog samostana u Šenkovcu.
Najbrojniji pak je novac Numizmatičke zbirke onaj iz razdoblja novoga vijeka, a zastupljen je primjercima iz gotovo svih evropskih, ali i ostalih svjetskih država.