Odaberite zbirku:

Numizmatička zbirka

Vrsta zbirke: numizmatička
Voditelj: Branka Marciuš
Broj predmeta: 5142
Vrsta građe: metalni novac, papirne novčanice
Teritorij: Međimurska županija
Vremensko razdoblje: antika, srednji vijek, novi vijek
Materijal: metal, papir
URL: http://mmc.hr/o-muzeju/odjeli-i-zbirke/arheoloski-odjel/numizmaticka-zbirka/

Numizmatička zbirka broji preko 5000 primjeraka novca, kojeg prema vremenu nastanka možemo podijeliti na rimski carski, srednjovjekovni i novovjekovni.
Najstariji novci u zbirci su slučajni nalaz srebrnog denara Gaja Julija Cezara iz sredine 1. st. pr. Kr. te brončani dupondiji rimske carice Mesaline i cara Nerona iz sredine 1. stoljeća pronađeni tijekom arheoloških istraživanja rimskog groblja u zaseoku Trnovčak. Od ostalog antičkog novca spomenimo pet srebrnih denara slučajno pronađenih u okolici Svete Marije, od kojih je najstariji ujedno i rijedak primjerak novca posljednjeg Flavijevca cara Domicijana, kovan u Rimu 79. godine. Tijekom višegodišnjih sustavnih istraživanja rimskog nalazišta u Svetom Martinu na Muri pronađeno je najviše primjeraka novca s arheološkim kontekstom iz razdoblja 3. i 4. stoljeća. Najvrjedniji pak je slučajni nalaz pronađen 1992. godine u Peklenici, kada je terenskim pregledom arheologa sakupljeno 614 komada brončanog novca iz 4. stoljeća.
Iz vremena srednjega vijeka Numizmatička zbirka čuva skupni nalaz ili ostavu novca, slučajno pronađenu prilikom građevinskih radova u čakovečkom naselju Jug. Radi se o 846 komada tzv. frizaških pfeniga ili frizatika iz vremena od prve polovice 12. do sredine 13. stoljeća. Više komada kasnosrednjovjekovnog i novovjekovnog novca, među kojima se ističe srebrni denar hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. iz 14. stoljeća, pronađeno je i prilikom višegodišnjih sustavnih arheoloških istraživanja kompleksa pavlinskog samostana u Šenkovcu. Najbrojniji pak je novac Numizmatičke zbirke onaj iz razdoblja novoga vijeka, a zastupljen je primjercima iz gotovo svih europskih, ali i ostalih svjetskih država.