Odaberite zbirku:

Zbirka slikarstva

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Vilma Bartolić
Broj predmeta: 1071
Vrsta građe: slike, umjetničke knjige, crtanka, diptisi, triptisi, poliptisi, objekti, instalacije domaćih i stranih autora
Vremensko razdoblje: od druge polovice 19. st. do danas
Materijal: ulje/platno, ulje/lesonit, ulje/drvo, ulje/šperploča, ulje/karton, ulje/staklo, akril/platno, akril/lesonit, akril/drvo, akril/šperploča, akril/papir, akril/karton, akvarel/papir, akvarel/karton, gvaš/papir, tempera/šperploča, tempera/lesonit, tempera/papir, tempera/drvo, pastel/papir, kolaž/papir, kolaž/drvo, aplikacije/drvo
URL: http://www.mmsu.hr/Default.aspx?sec=53
http://zbirke.mmsu.hr/

Zbirka obuhvaća slikarske radove nastale u razdoblju od druge polovice 19. st. pa do djela suvremenih, živućih slikara.
Najstariji su radovi akademskog realizma koji predstavljaju vedute, portrete i pejzaže, a čiji su autori domaći ili strani umjetnici koji su na prijelazu iz 19. u 20. st. boravili ili živjeli u Rijeci.
Značajan segment zbirke čine djela hrvatskog modernističkog slikarstva s najrenomiranijim imenima poput Slave Raškaj, Bele Čikoša – Sesije, Vladimira Becića, Ljube Babića, Miroslava Kraljevića, Milivoja Uzelca, Vilka Gecana, Ignjata Joba, Marina Tartaglie, Oskara Hermana.
Zbirka čuva i slikarska djela važna za regionalnu povijest umjetnosti kao što su npr. Jakov Smokvina te Ivo Kalina.
Geometrijska apstrakcija pedesetih godina 20. st. prisutna je u zbirci slikarstva s obzirom da se u tadašnjoj Galeriji likovnih umjetnosti u Rijeci, počevši od 1954. pa sve do 1963. g. održavali Saloni na kojima su se uz suvremeno kiparstvo predstavljali i slikarski radovi tadašnjih jugoslavenskih umjetnika. Paralelno s geometrijskom apstrakcijom prikupljala su se i djela onovremenog figurativnog slikarstva. Zbirka slikarstva Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci posjeduje i značajan broj radova recentne umjetničke produkcije. Radovi zastupljeni u ovoj zbirci od velikog su značaja ne samo za lokalni već i za hrvatski kulturno-povijesni kontekst.