Odaberite zbirku:

Zbirka plakata

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Ksenija Orelj
Broj predmeta: 2145
Vrsta građe: plakati
Teritorij: Hrvatska, svijet
Vremensko razdoblje: 20. st. i 21. st.
Materijal: papir, ljepenka
URL: http://www.mmsu.hr/Default.aspx?sec=33
http://zbirke.mmsu.hr/

Sustavnim sakupljanjem i čuvanjem plakata u nakladi MMSU-a, održavanom praksom razmjene plakata s drugim domaćim i stranim muzejima te darovima autora čiji su radovi zastupljeni u drugim zbirkama nastala je Zbirka plakata podijeljena u podzbirke: muzejski plakat, kazališni plakat, turistički plakat, politički plakat.
Unutar podzbirke muzejskog plakata najveći je broj plakata u izdanju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Među ovim plakatima je antologijski plakat Ivana Picelja za "Salon 54". U Zbirci se čuvaju plakati "Suvremeno slikarstvo Jugoslavije", Dubrovnik – Umjetnička galerija, 1956., izložba u povodu skupštine AICA-e, (oblikovanje Ivan Picelj), "Salon 59" održan u Galeriji likovnih umjetnosti u Rijeci 1959., (oblikovanje Edo Murtić), "6. Biennale mladih" u Modernoj galeriji Rijeka, 1971. (oblikovanje Ante Kuduz), "14. Međunarodna izložba crteža – strip crtež" u Modernoj galeriji Rijeka 1998. (oblikovanje Mirko Ilić, crtež Davor Vrankić), nagrađen u SAD-u na 42. godišnjoj izložbi Society of Illustrators 1998. g., kao i plakati tradicionalnih likovnih manifestacija "Biennale mladih" i "Međunarodne izložbe crteža", izložbi "Arhitektura i urbanizam Rijeke" (moderna, secesija, historizam), "1. Biennale Kvadrilaterale-relativizam", brojnih retrospektivnih, samostalnih, te autorski koncipiranih izložbi.
Posebnu skupinu tvore plakati koji su obilježavaju Međunarodni dan muzeja u izdanju hrvatskih muzeja i Muzejskog dokumentacijskog centra.
Od riječkih autora koji su se ostvarili značajnu produkciju plakata izdvajaju se Zvonimir Pliskovc, Vojo Radoičić, u novije vrijeme Vesna Rožman i Aljoša Brajdić.
Iako se prema kriterijima za sakupljanje građe za Zbirku plakata Muzej primarno ne bavi sakupljanjem građe koja se odnosi na kazališnu umjetnost, u Zbirci je kazališni plakat s više od 200 plakata domaćih i stranih autora, od kojih najveći broj potpisuje Vojo Radoičić.
Primjerci turističkog plakata iz druge polovine 20. st. tematski se isključivo bave turističkim resursima iz naše regije. Grafičko oblikovanje najčešće potpisuje Zvonimir Pliskovac.
Politički je plakat u zbirci značajnije zastupljen od 1990-ih godina i uglavnom je povod njegova izdavanja promicanje istine o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, te iskazivanju protesta protiv rata i rušenja hrvatske kulturne baštine. Autori plakata su dizajneri Boris Ljubičić, Boris Bučan, Ivan Dorongi, Predrag Došen te brojni hrvatski likovni umjetnici. (iz teksta Lj. Dujmović Kosovac)