Odaberite zbirku:

Zbirka namještaja

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Vrsta zbirke: primijenjena umjetnost
Voditelj: mr. art. Radmila Biondić
Broj predmeta: 878
Vrsta građe: različite vrste namještaja (cjeline: spavaća soba, blagovaonica, salon, kuhinja, radna soba, djevojačka soba), ormar, ''kredenc'', vitrina, komoda, ormarić, stol, stolić, stolac, naslonjač, sofa, počivaljka, paravan, polica, konzola, škrinja, postament, toaletni stolić, vrtni namještaj i dr.), zrcala, namještaj i potrepšine za djecu (krevetić, zipka, stolić, stoličica, dječja kolica)
Teritorij: Europa, Daleki Istok (Japan, Kina)
Vremensko razdoblje: 17. st. - 20. st.
Materijal: drvo, metal, staklo, dekorativni elementi od bjelokosti, sedefa, mjedi, bakra i dr.
URL: http://muzejslavonije.eu/?p=3261&lang=hr

Kao u vrijeme prvog stalnog postava Odjela umjetničkog obrta, Zbirka namještaja je i danas najbogatija i najcjelovitija. Obuhvaća građu od kasne renesanse preko secesije do Art Decoa i funkcionalizma 1930-ih godina.
Osobito ističemo kasnorenesansni intarzirani stol, signiran godinom 1640., kabinetski ormar, obložen kornjačevinom, izrađen u 17. st. u Flandriji, barokne komode i tabernakle, rezbareni i pozlaćeni rokoko namještaj i intarzirani klasicistički namještaj iz Austrije, Njemačke i Francuske te jednostavni skladni bidermajer namještaj, predstavljen i domaćim radovima (npr. signirani ormar osječkog stolara Ludwiga Wolfschütza iz 1846.).
U razdoblju historicizma i secesije - zastupljenog osobito produktima bečke tvornice Thonet - počinje i u Osijeku tvornička izradba namještaja. Tvornice Josip Povischil (utemeljena 1884. ) i Rudolf Kaiser (prva radionica iz 1865. ), koje 1894.-1905. rade zajedno, u Muzeju su zastupljene brojnim i raznovrsnim namještajem (kao i Tvornica J. Božić iz 1930-ih). Izdvajamo dobro oblikovane, na tadašnjem europskom, pa i svjetskom tržištu poznate stolice Tvornica Povischil i Kaiser.
U Zbirci se nalaze i zanimljivi i vrijedni komadi namještaja izrađeni na Dalekom Istoku i u Kini u karakterističnoj tehnici laka, ukrašenih oslikavanjem zlatnim i srebrnim prahom, aplikacijama minuciozno obrađenog metala i drugih ukrasa, po ukusu europskih kupaca.