HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Svetog Trojstva 6, 31000 Osijek
Osječko-baranjska županija
ADRESA
- Trg Svetog Trojstva 2, 31000 Osijek
RADNO VRIJEME
utorak - subota 10 - 18 h
nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej će biti zatvoren za posjetitelje
T 031/250-731
F 031/250-741
E mso@mso.hr
W http://www.mso.hr
Parkiralište
moguće je parkirati u okolnim ulicama osječke Tvrđe
Stručna vodstva
za grupe uz najavu na tel. tajništva 031/250-730
Grupni posjeti
grupu čini min. 10, a maks. 30 - 35 osoba;
najava i rezervacija na tel. 031/250-730
Fotografiranje
da, uz dopuštenje; plaćanje prema cjeniku usluga i proizvoda Muzeja Slavonije
Cijena ulaznice
odrasli (pojedinačna posjeta, bez stručnog vodstva): 20 kn;
učenici, studenti i umirovljenici (pojedinačna posjeta, bez stručnog vodstva): 10 kn
od 1. travnja 2018. godine učenici i studenti ne plaćaju pojedinačnu ulaznicu u Muzej Slavonije, što je omogućeno sponzorskim ugovorom s Energia Naturalis ENNA.
obiteljska ulaznica 30 kn
popust u iznosu od 30% se ostvaruje: uz posjedovanje ulaznice s popustom, predočenje članske iskaznice NK Osijeka, predočenje članske iskaznice Hrvatske komore arhitekata, predočenje članske iskaznice Hrvatskog ferijalnog saveza mladih, predočenje članske iskaznice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, predočenje članske iskaznice Saveza izviđača Hrvatske, predočenje članske iskaznice Hrvatskog geografskog društva.
djeca mlađa od 7 godina, pripadnici Hrvatske vojske, Klinička bolnica Osijek – Odjel za psihijatriju i dječji domovi za nezbrinutu djecu, članovi ICOM-a te muzejskih strukovnih udruženja: besplatan ulaz
Muzejska trgovina
da
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - nacionalni
Djelokrug državni
Osnivač država
Godina osnutka1877.
Ravnatelj Denis Detling
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- preparatorsku radionicu (keramika, kamen - voditelj: Vesna Barjaktarić)
- knjižnicu (dostupna stručnjacima; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj)

Zbirke

Zbirka tehnike pisanja i umnožavanja teksta

Vrsta zbirke tehnička
Voditelj Ksenija Katalinić
Broj predmeta 179
Vrsta građe pisaći stroj, tiskarski stroj, kopirni stroj
Teritorij Slavonija
Vremensko razdoblje od kraja 19. st. nadalje
Materijal metal, drvo
Url http://mso.hr/?p=3559&lang=hr

Zbirku tehnike pisanja i umnožavanja teksta čine predmeti čijom uporabom dobivamo čitljivo pismo. Uz tiskarske strojeve i aparate za umnožavanje napisanog teksta ističe se cjelina od šezdesetak pisaćih strojeva poznatih svjetskih proizvođača od kraja 19. do kraja 20. st.
Napredak strojeva za računanje prati zbirka Računska tehnika s velikim brojem mehaničkih i električnih računskih strojeva, registar-kasa, strojeva za knjiženje, logaritamskih računala i džepnih kalkulatora.
Uspostavljanjem zbirke Računalna tehnika nastoji se zabilježiti kontinuitet brzog razvoja računala. Slično je i na području mobilne telefonije čiji napredak prati zbirka Telegrafi i telefoni s primjercima telefonskih aparata i centrala iz vremena početaka telefonije.
Razvoj sredstava za informiranje – radija i televizije predstavljaju zbirke Radijska tehnika i radioprijemnici, te Televizijska tehnika i televizijski prijemnici. Obzirom da su prijemnici dio kućnog interijera, sakupljački se kriterij ne odnosi samo na tehnološki napredak, nego i na stilsko-estetske odrednice.
Elektrotehnički uređaji, elementi prijenosa energija, rasvjetna tijela i elektrokemijski elementi koji su se koristili tijekom 19. i 20. stoljeća okupljeni su u posebnoj zbirci Elektroenergija.
U zbirci Instrumenti i učila čuvaju se raznovrsni instrumenti za mjerenje električnih veličina, masa, duljina, vremena, tlaka, temperature, radioaktivnosti i vlažnosti zraka, te učila iz područja elektrotehnike.
Ljudska ostvarenja pohrane zvuka i glasa tema su zbirke Reproduktori i snimači zvuka s matricama. U zbirci su uređaji koji reproduciraju zvuk (glazbeni automati, mehanički i električni gramofoni) i uređaji za reproduciranje i snimanje zvuka: magnetofoni i diktafoni, te njihovi pripadajući mediji (valjci, ploče, kasete, vrpce).
Po vrsti predmeta Kućanska tehnika je najbrojnija i okuplja sve naprave koje nam pomažu u obavljanju svakodnevnih poslova. Veliki i mali kućanski aparati za pohranu i pripremu hrane, održavanje čistoće, čišćenje, rashlađivanje i zagrijavanje prostora, održavanje osobne higijene pokazuju da je tehnološki napredak snažno uticao na svakodnevni život.
Šivaći strojevi različitih datacija (od 1872.), proizvođača i tehnoloških specifičnosti čine najbrojniju cjelinu zbirke Tekstilna tehnika. Prikuplja se i dodatni šivaći pribor kao što su igle, napršnjaci, kalupi za vezenje…
Najveći dio zbirke Fotografska tehnika čini donirana tehnika iz atelijera poznatog osječkog fotografa Nikole Szegea. Velika atelijer kamera s kraja 19. st., brojni fotografski aparati, objektivi, filtri, pomoćni aparati za izradu negativa i otisaka, aparati za kopiranje, fotografski materijal za negative i pozitive (ploče, filmovi, papir) i oprema prostora za fotografske radove osnovna su podjela ove značajne donacije od nekoliko stotina predmeta.
Manjeg opsega su zbirke Kinematografska tehnika, Projektori nepokretnih slika i Medicinska tehnika. Prvu čine filmske kamere, projektori i filmovi, u drugoj su nastavna pomagala – grafoskopi i dijaprojektori, a treću zbirku čine medicinski instrumenti i uređaji.
Nekoliko starih obrta osječkog područja sačuvano je u zbirci Obrti koja okuplja naprave užarskog obrta Matije Birovljevića, inventar s opremom frizerskog salona Ivo Stjepanović, alate i strojeve za obradu bakra, materijal i poluproizvode bakrokotlarske radionice Ivana Šebešćena, te urarsku radionicu Ivana Perčija, koja pored alata i rezervnih dijelova sadrži vrijednu stručnu literaturu, časopise i kataloge vezane za urarstvo.
Zbirka Alati i strojevi okuplja tesarski alat i nekoliko većih strojeva Osječke tvornice koža.
U zbirci Varia su pojedinačni nerazvrstani predmeti: mesarske drvene saonice, vatrogasni aparat i dr.