Odaberite zbirku:

Zbirka keramike

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Vrsta zbirke: primijenjena umjetnost
Voditelj: mr. art. Radmila Biondić
Broj predmeta: 1250
Vrsta građe: uporabni i ukrasni predmeti (garniture, servisi; kantice, zdjele, pladnjevi, podnosi, tanjuri, tanjurići, šalice, vrčevi, vaze; toaletne posude; ukrasne posude, figure)
Teritorij: Europa, Azija (Bliski Istok, Daleki Istok)
Vremensko razdoblje: 16. st. - 20. st.
Materijal: fajansa, porculan, kamenina, kamenjača, terakota; raznovrsne vrste caklina
URL: http://muzejslavonije.eu/?p=3173&lang=hr

Iz, predmetima izuzetno bogate, Zbirke keramike, izdvajamo Zbirku fajanse, jednu od najstarijih muzejskih zbirki, koja sadržava fajansu nizozemske, njemačke, talijanske i srednjoeuropske provenijencije.
Nizozemska fajansa prezentirana je ukrasnim vazama inspiriranim keramikom Dalekog Istoka, radovima Gerrita Brouwera iz delftske manufakture "de lampetkan" iz sredine 18. st. te drugima. Značajna je skupina oslikanih vrčeva za pivo s kositrenim poklopcem iz bavarskih radionica Bayreutha, Nürnberga i drugih manufaktura sa signiranim radovima (npr. majstora Pfeiffera iz 1760-ih). Izuzetno je vrijedna i oktogonalna ljekarnička boca decentno oslikanog dekora atribuirana manufakturi Gmunden (prijelom 18. i 19. st.), potom signirani ukrasni tanjuri majstora Knollera iz Bayreutha te drugo.
Talijanska renesansa predstavlja se ukrasnim tanjurom oslikanim biblijskim motivom, koji po koloritu i načinu oslikavanja pripada urbinskoj školi 17. st. U zbirci su i vrčevi za vino iz pokrajine Marche i ljekarničke posude "albarella" iz sjeverne Italije iz 18. i 19. st.
Iz srednjoeuropske "habanske" keramike izdvajamo zoomorfnu oslikanu kanticu, Holics iz polovice 18. st.
U Zbirci keramike su i vrijedni primjerci oslikane, ocakljene perzijske kamenine iz 16., 17. i 18. st.

Zbirka porculana, kao slijedeća veća skupina keramike, sadrži reprezentativne primjerke oslikanog i pozlaćenog kineskog i japanskog dekorativnog porculana 18. i 19. st., koji su nekoć ukrašavali slavonske plemićke dvorce.
Europski porculan zastupljen je proizvodima 17 manufaktura 18. i 19. te prve polovice 20. st. Najstarije i najpoznatije manufakture brojno zastupljene u zbirci su Meissen, Beč, Schlaggenwald (Slavkov), Pirkenhammer (Brezova), Prag, Herend i Zsolnay (Pečuh). Riječ je o ukrasnim i uporabnim predmetima ukrašenim raznovrsnim tehnikama, koji količinom i raznovrsnošću daju pregled europske produkcije porculana od kasnog rokokoa do historicizma i eklekticizma kraja 19. i početka 20. st. Uz vrijedne primjerke sa stilskim oznakama secesije i Art Decoa, mahom je riječ o radovima pečuške tvornice Zsolnay.

Zbirci keramike pripadaju i radovi renomirane primijenjene umjetnice, keramičarke Marte Plazzeriano (Osijek, 1904. - Zagreb, 1992.) koja je svojom dugogodišnjom djelatnošću obogatila suvremenu hrvatsku keramiku.