Odaberite zbirku:

Zbirka stakla

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Vrsta zbirke: primijenjena umjetnost
Voditelj: mr. art. Radmila Biondić
Broj predmeta: 1630
Vrsta građe: uporabno i ukrasno staklo (različite vrste posuda, čaša, boca i bočica, figura, ukrasni predmeti, toaletne bočice), staklo u kombinaciji s metalom (servisi, podnosi, ukrasne posude, vrčevi), staklena ambalaža (ugostiteljske boce, boce za žestu i likere, boce za pivo, boce za bezalkoholna pića, boce za sodu s mehanizmom, staklenke za zimnicu, ambalažne ljekarničke i toaletne bočice i drugo)
Teritorij: Hrvatska, Europa
Vremensko razdoblje: 19. st. - 20. st.
Materijal: staklo, metal
URL: http://muzejslavonije.eu/?p=3324&lang=hr

Zbirka stakla potječe također iz 1890-ih, kada je Sedlaković darovao skupinu klasicističkih pehara s početka 19. st. Zbirka je kasnije upotpunjavana darovima i otkupima. Najveći je doprinos osječkog ljekarnika Ivana N. Govorkovića, koji je 1941. poklonio vrijednu zbirku austrougarskog i venecijanskog stakla te stakla domaće provenijencije. Tako obogaćena, raznovrsna zbirka dobro ilustrira sve oblike, tehnike i stilove izrade dekorativnog i uporabnog stakla 19. i pol. 20. st. Posebice se ističu raznovrsnošću oblika i tehnika ukrašavanja oslikane, prevučene i brušene čaše razdoblja bidermajera. Iz vremena drugog rokokoa su čaše oslikane pastoznom emajlnom bojom, a iz razdoblja historicizma često je staklo s pozlatom i jetkano staklo. Stil secesije u Zbirci je zastupljen signiranom bombonijerom iz radionice Emila Gallea, podnosom od irizirajućeg stakla austrijske tvrtke Loetz Witwe (radila po nacrtima Wiener Werkstättea) te vitrajima mađarske provenijencije.
Za nas, posebnu vrijednost Zbirke stakla čine, iako malobrojni, proizvodi domaće staklane Zvečevo iz prve polovice i sredine 19. st. te osječke staklane St. Heim s prijeloma 19. i 20. st.
Zbirka je u stalnom razviju te se u sve većoj mjeri prikupljaju i primjerci stakla iz druge polovice 20. st. (napose primjerci izrađeni u domaćim tvornicama).
Zbirka staklene ambalaže sadržava brojne primjerke boca i staklenki za kućanstvo s kraja 19. i druge primjerke staklene ambalaže iz prve polovice 20. st., a u Zbirku je uvrštena i ambalaža druge polovice 20. st.