Odaberite zbirku:

Zbirka tekstila, odjeće i modnog pribora

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: mr. art. Radmila Biondić
Broj predmeta: 3931
Vrsta građe: kućni tekstil, odjeća, rublje, obuća, modni i toaletni pribor, nakit, tekstilni uzorci (tkanine, vez, čipka, pozamanterija i dr.), pribor za šivanje i ručni rad
Teritorij: Europa
Vremensko razdoblje: 18. st. - 20. st.
Materijal: tekstil i razni drugi materijali (koža, drvo, kost, bjelokost, metal, dragi i poludrago kamenje, kornjačevina i dr.)
URL: http://mso.hr/index.php?page=zbirka-tekstila-odjece-i-modnog-pribora

U Zbirci tekstila, odjeće i modnog pribora čuvaju se, osim relativno malobrojne cjelovite odjeće, uglavnom fragmenti ženske građanske odjeće i modnog pribora 19. i prve pol. 20. st. Taj osjetljiv i trošan materijal slabo je sačuvan u ovim našim prostorima, gdje je osobito bio izložen uništavanju. Iz prve polovice i sredine 19. st. sačuvani su tek rijetki odjevni predmeti, pelerine i ogrtači te izuzetno vrijedni svileni i slamnati šeširi te svileni suncobrani. Brojniji su odjevni predmeti od 1870-ih i s početka 20. st. Osobitu kulturno-povijesnu vrijednost imaju sačuvane svečane haljine od skupocjenih materijala izrađene u osječkim modnim salonima "Anna Bisser", "Baumgärtner" i "Mihael Rayal". Skupina modnog pribora - šeširi, suncobrani, lepeze, plesni redovi, osobni pribor i dr. - bečke, budimpeštanske te zagrebačke i osječke provenijencije s prijeloma 19. i 20. st., čuva vrijedna ostvarenja srednjoeuropske visoke mode i secesije, koja se stilski ogleda i na najmanjim predmetima te modne grane.

U Zbirci je sakupljena odjeća iz poznatijih osječkih obitelji. Osobito je bogata ostavština Matilde Gillming-Hengl, supruge osječkog gradonačelnika. Skupinu odjeće: haljine, cipele, šešire, suncobrane, lepeze s početka 20. st., djelomice je Muzeju darovala sama Matilda Hengl, a veći dio otkupilo je i Muzeju darovalo suradničko Društvo prijatelja starina "Mursa". Vrijedna je i skupina modnih šešira iz razdoblja od 1920-ih do 1940-ih, dar osječkog liječnika Vladimira Utvića.