Odaberite zbirku:

Zbirka modnog pribora

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Vrsta zbirke: primijenjena umjetnost
Voditelj: mr. art. Radmila Biondić
Broj predmeta: 1239
Vrsta građe: obuća, torbice i torbe za spise, kovčezi i putne torbe, šeširi i kape, rukavice, pojasevi i kopče, marame i ešarpe, kišobrani i suncobrani, štapovi za šetnju, lepeze, ukrasi za odjeću i kosu/šešire (cvijeće, igle), perje i ukrasi od perja
Teritorij: Hrvatska, Europa
Vremensko razdoblje: 18. st. - 20. st.
Materijal: koža, tekstil, čipka, drvo, kost, bjelokost, metali i plemeniti metali, poludrago kamenje, emajl, kornjačevina, sedef, perje, perlice, titranke i dr.
URL: http://muzejslavonije.eu/?p=3210&lang=hr

Skupina modnog pribora – najvećim dijelom bečke, budimpeštanske te zagrebačke i osječke provenijencije s prijeloma 19. i 20. st., čuva vrijedna ostvarenja srednjoeuropske visoke mode iz različitih stilskih razdoblja 19. stoljeća te secesije, koja se stilski ogleda i na najmanjim predmetima ove modne grane. U Zbirci je sakupljen modni pribor pripadnica znamenitih osječkih obitelji, a posebice je bogata ostavština Matilde Gillming-Hengl, supruge osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla (cipele, šeširi, suncobrani, lepeze s početka 20. st., koje je Muzeju djelomice darovala sama Matilda Hengl, a veći dio otkupilo je i Muzeju darovalo Društvo prijatelja starina "Mursa"). Vrijedna je i skupina modnih šešira iz razdoblja od 1920-ih do 1940-ih, dar osječkog liječnika Vladimira Utvića te nedavne donacije gospodina Krste Knoblocha iz Zagreba (odjeća i modni pribor iz ostavštine njegove obitelji, Hele Knobloch i Mathilde Hengl), Mirka Burića, Dubravke Pinotić, Ljerke Perči iz Osijeka, i brojnih drugih darovatelja, kao i nekoliko vrijednih otkupa, čime se zbirka kontinuirano popunjava i obogaćuje.