Odaberite zbirku:

Zbirka varia

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: mr. art. Radmila Biondić
Broj predmeta: 2692
Vrsta građe: predmeti sakralne umjetnosti; glazbeni instrumenti; rasvjetna tijela; okviri za slike, stalci; kaljeve peći; igračke; lule i pribor za pušenje; dekorativni i rijetki predmeti; osobni predmeti i pribor; dekorativne i uporabne kutije; plesni redovi; spomenari
Teritorij: Europa, Azija, Afrika
Vremensko razdoblje: 19. st. - 20. st.
URL: http://mso.hr/index.php?page=zbirka-varia

U podzbirci se čuvaju glazbala i mehaničke glazbene naprave iz 19. i 20. st. Izdvajamo signirani glasovir peštanske tvrtke Vogel iz 1815., glasovir bečkog graditelja Conrada Graffa iz 1840-ih, violinu Franje Krežme rad Mathiasa Thira u Beču 1787.
U podzbirci Predmeta sakralne umjetnosti nalazi se drvena plastika iz osječkih i slavonskih crkava iz 18. i 19. st., ikone, crkveni metalni predmeti iz 18. i 19. st., raritetni primjerak kućnog klecala i kućnog oltarića i drugi vrijedni predmeti.
Još dvadesetak podzbirki, od kojih možemo spomenuti tek nekoliko (spomenari, plesni redovi, dekorativni i rijetki predmeti, istočnjački i egzotični predmeti, osobni predmeti, lule, kaljeve peći, rasvjeta, predmeti kućanstva, igračke, ambalaža i dr.), govore o širokom interesu i brojnosti artefakata koji su rezultat najrazličitijih vidova tog interesa i stvaralaštva te predstavljaju dragocjeni trag u otkrivanju kulturne povijesti domaće sredine.