HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Svetog Trojstva 6, 31000 Osijek
Osječko-baranjska županija
ADRESA
- Trg Svetog Trojstva 2, 31000 Osijek
RADNO VRIJEME
utorak – subota: 10 - 18 sati
nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej će biti zatvoren za posjetitelje

T 031/250-731
F 031/250-741
E mso@mso.hr
W http://www.mso.hr
Parkiralište
moguće je parkirati u okolnim ulicama osječke Tvrđe
Stručna vodstva
za grupe uz najavu na tel. tajništva 031/250-730
Grupni posjeti
grupu čini min. 10, a maks. 30 - 35 osoba;
najava i rezervacija na tel. 031/250-730
Fotografiranje
da, uz dopuštenje; plaćanje prema cjeniku usluga i proizvoda Muzeja Slavonije
Cijena ulaznice
odrasli (pojedinačna posjeta, bez stručnog vodstva): 20 kn;
učenici, studenti i umirovljenici (pojedinačna posjeta, bez stručnog vodstva): 10 kn
od 1. travnja 2018. godine učenici i studenti ne plaćaju pojedinačnu ulaznicu u Muzej Slavonije, što je omogućeno sponzorskim ugovorom s Energia Naturalis ENNA.
obiteljska ulaznica 30 kn
popust u iznosu od 30% se ostvaruje: uz posjedovanje ulaznice s popustom, predočenje članske iskaznice NK Osijeka, predočenje članske iskaznice Hrvatske komore arhitekata, predočenje članske iskaznice Hrvatskog ferijalnog saveza mladih, predočenje članske iskaznice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, predočenje članske iskaznice Saveza izviđača Hrvatske, predočenje članske iskaznice Hrvatskog geografskog društva.
djeca mlađa od 7 godina, pripadnici Hrvatske vojske, Klinička bolnica Osijek – Odjel za psihijatriju i dječji domovi za nezbrinutu djecu, članovi ICOM-a te muzejskih strukovnih udruženja: besplatan ulaz
Muzejska trgovina
da
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - nacionalni
Djelokrug državni
Osnivač država
Godina osnutka1877.
Ravnatelj Denis Detling
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- preparatorsku radionicu (keramika, kamen - voditelj: Vesna Barjaktarić)
- knjižnicu (dostupna stručnjacima; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj)

Zbirke

Zbirka tradicijskih oglavlja, marama i nakita

Vrsta zbirke etnografska
Voditelj Tünde Šipoš Živić
Broj predmeta 704
Vrsta građe tradicijska oglavlja; nakit za žene, djecu i muškarce
Teritorij Slavonija; Baranja; Srijem
Vremensko razdoblje 19.st.; 20. st.
Materijal tekstil; lan; konoplja; pamuk; vuna; kosa; plemeniti metali; metali; staklo; papir

Zbirka tradicijskih oglavlja, marama i nakita sastoji se od predmeta prikupljenih u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a pojedini primjerci dolaze iz Vojvodine i Bosne i Hercegovine. Većinom se radi o predmetima koji potječu iz prve polovine 20. stoljeća i koje su koristili Hrvati, dok manji broj predmeta predstavlja Srbe. Druge nacionalne zajednice nisu zastupljene zbog čega se prikupljanje danas usmjerava upravo na teme koje nedostaju.
U tri velike cjeline: oglavlja, marame i nakit, okupljeni su predmeti iz svakodnevne upotrebe i svečanih prilika koje su djeca, žene i muškarci nosili za zastiranje glave ili se kitili po glavi, vratu, rukama i nogama.
Iz cjeline oglavlja možemo izdvojiti devet kompletnih oglavlja složenih na glave. Uz njih, postoji nekoliko kompleta koji su u planu za slaganje na glavu, dok je najveći dio predmeta pojedinačan.
Kompletna oglavlja složena na glave su: djevojačko oglavlje voravica i knegla iz Gorjana; svečano oglavlje udane žene iz Gorjana; oglavlje udane žene maramica plavim iz Gornjeg Predrijeva; svečano oglavlje udane žene zlatem šamija iz Brođanaca; svečana djevojačka pletenica iz Draža; svečano oglavlje za mladu ženu ćoškovi mlade snaje iz Torjanaca (Baranja); oglavlje udane žene pužara iz Aljmaša; svečano oglavlje udane žene iz Sikirevaca; oglavlje udane žene iz Šumarine (Baranja); svečano oglavlje udane žene zlatara iz Gibarca (Vojvodina).
Pojedinačni predmeti unutar cjeline oglavlja su gotova oglavlja (muški šeširi, kape za ljelje) i dijelovi za izradu dječjih, djevojačkih i ženskih oglavlja.
Cjelina marama dio je zbirke koji okuplja isključivo marame za glavu koje nisu u oglavljima i kompletima tj. one koje su se nosile kao dodatni element oglavlja za zaštitu od kiše ili zime ili one modernije koje su zamijenile kapice i druge tradicijske oblike. Navedene marame izrađene su kod kuće na tkalačkom stanu od domaćih materijala ili kasnije od kupovne pamučne pređe te svile ili su kupovne od pamuka, vune, pliša, svile. Posebno značajan dio su pamučne marame ukrašene batik tehnikom koje su stizale iz Bosne i Hercegovine i baštine tursku tekstilnu kulturu. Najznačajnija skupina marama je ona od pliša, glota ili svile vezena zlatnim ili srebrnim nitima tehnikom veza po papiru poznatijem kao zlatovez.
Završnu cjelinu čini dječji, ženski i muški nakit izrađen od različitog materijala – od skupocjenih materijala (zlatnog i srebrnog novca, zlata, srebra, koralja, stakla), obrtničkih proizvoda (voštani cvjetovi) te predmeta izrađenim u kućnoj radinosti od kupovnih aplikacija i predmeta.