Odaberite zbirku:

Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš-Richter

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Vesna Meštrić
Broj predmeta: 188
Vrsta građe: crteži, slike, akvareli, pasteli, tempere, objekti, skulpture
Teritorij: Hrvatska
Vremensko razdoblje: 1963. – 2002.
Materijal: platno, papir, lesonit, aluminij, pleksi staklo, plastika
URL: http://www.msu.hr/#/hr/22/
www.richter.com.hr

Vjenceslav Richter i njegova supruga Nada Kareš Richter, 1980. godine darovali su gradu Zagrebu umjetničke radove i obiteljsku kuću (Vrhovec 38, Zagreb) s namjerom osnutka mjesta na kojem će se proučavati konstruktivistička umjetnost, okupljati mladi umjetnici, ali i kako bi potaknuli širenje kulturnih sadržaja izvan užeg središta Zagreba.
Zbirka Richter, 1998. godine predana je na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti, instituciji koja se sustavno prati umjetničke pravce i pokrete od dvadesetih godina 20. stoljeća preko EXAT-a pedesetih godina, međunarodnog pokreta Novih tendencija šezdesetih godina do novih oblika umjetnosti danas. To je bio početak intenzivnog rada na stručnoj obradi umjetničkih radova Vjenceslava Richtera, ali i prisne suradnje kustosa muzeja i umjetnika, usmjerene prema stvaranju uvjeta za otvaranje zbirke javnosti. Na inicijativu Muzeja i donatora uređen je park u kojemu su postavljene skulpture, a prizemlje vile preuređeno u izložbeni prostor namijenjen stalnom postavu darovanih radova. U proljeće 2000. godine Zbirka je otvorena za javnost, a prisna suradnja Vjenceslava Richtera i Muzeja nastavljena je umjetnikovim predanim proširivanjem donacije novim radovima. 2007. godine Nada Kareš Richter proširila je donaciju vrijednom arhivskom građom i bibliotekom koja se čuva i stručno obrađuje u prostorima Zbirke. U Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter danas je cjelovito predstavljeno stvaralaštvo jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.
Vjeceslav Richter jedan je od osnivača grupe EXAT 51 čije je djelovanje počelo 1951. godine, i zapravo je cijeli stvaralački život posvetio istraživanju novih mogućnosti u arhitekturi, slikarstvu i skulpturi težeći prema sintezi svih umjetnosti. Eksperimentiranje na području likovnih umjetnosti povezalo ga je s međunarodnim pokretom Nove tendencije. U tom razdoblju nastaju ciklusi radova Centre i centrije, Sistemske skulpture, Reljefometri, Sistemske grafike i Prostorne grafike koji proizlaze iz Richterove fascinacije sistemima te preokupacije idejom o mogućnosti sinteze na području likovnih umjetnosti. U tridesetak radova ciklusa Prostorne slike, nastalih tek kasnih devedesetih godina 20. stoljeća izbrisane su granice između arhitekture, skulpture i slikarstva.
Danas se u Zbirci čuvaju 188 umjetnička rada nastala u razdoblju od 1963. do 2002., koja prate sva područja Richterova likovnog stvaralaštva, a dio donairanih radova prezentiran je u stalnom postavu prizemnog dijela kuće i pripadajućem parku skulptura.