Odaberite zbirku:

Zbirka skulptura

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Eduard Vasiljević
Broj predmeta: 123
Vrsta građe: skulpture, rekonstrukcije
Teritorij: Hrvatska, Francuska
Vremensko razdoblje: od 1970. do danas
Materijal: bronca, plastika, pečena glina
URL: http://www.mkn.mhz.hr/hr/o-muzeju/zbirke

Zbirka skulptura višestruko je važna za Muzej krapinskih neandertalaca jer obuhvaća period od početka uređenja nalazišta krapinskog pračovjeka i parka Hušnjakovo s prvim skulpturama koje su postavljene in situ, pa sve do realizacije novog Muzeja krapinskih neandertalaca u kojem su skulpture sastavni dio priče o povijesti naše planete i ljudskog roda.
Skulpture su izradili poznati hrvatski i svjetski umjetnici. Na Hušnjakovom brdu, na mjestu gdje je nekada bila špilja i u njezinoj neposrednoj blizini nalaze se skulpture koje je napravio pok. kipar Stanislav Tucaković prema uputama akademika Mirka Maleza. Na samom nalazištu nalaze se brončane skulpture krapinskog pračovjeka i ognjište kao mjesto oko kojeg se odvijao život. Uz prilazne šetnice postavljene su skulpture losa, golemog jelena, špiljskog medvjeda, špiljskog vuka, špiljske pantere i dabrova u prirodnoj veličini. Prve skulpture napravljene su u plastici, a kasnije su odlivene su u bronci.
Brončana bista Dragutina Gorjanovića-Krambergera djelo je istaknutog akademskog kipara Vanje Radauša.
Skulpture hominoida i hominida koje dominiraju spiralom života, skulpture Dragutina Gorjanovića Krambergera i eminentnih građana Krapine s prijelaza 19./20. stoljeća, te skulpture astronauta i današnjeg čovjeka izradio je od posebnog materijala (acrystal) akademski kipar Ivan Fijolić.
Žičani modeli koji prikazuju jednostanične organizme, kemijsku evoluciju, gen odgovoran za komunikaciju kao i veliki model molekule DNK, djela su poznatog akademskog kipara Siniše Majkusa.
Impresivan i hiperrealistički prikaz staništa krapinskih neandertalaca rad je poznate svjetske umjetnice Elisabeth Daynès. Materijal od kojeg su napravljene skulpture je dermoplastika, a izgled se temelji na znanstvenim spoznajama o izgledu krapinskih neandertalaca. Da bi njihov prikaz bio što realniji Daynès koristi ljudsku dlaku i kosu, dok su oči napravljene od posebnih pomagala za slabovidne osobe. Napravljeno je ukupno 17 skulptura, a Muzej krapinskih neandertalaca je jedini u svijetu s najvećom dioramom prikaza života neandertalaca.