HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Ilica 44/II, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
RADNO VRIJEME
> Zbirka muzejskih plakata, arhiv, fototeka, videoteka
ponedjeljak - petak: 10 - 12 h

> Knjižnica
ponedjeljak - petak: 10 - 14 h
T 01/4847-897
F 01/4847-913
E info@mdc.hr
W http://www.mdc.hr
Kako doći do muzeja
tramvajima br. 1, 6 i 11 (Ilica) ili 12, 13, 14 i 17 (Frankopanska)
Parkiralište
MDC nema vlastitu garažu, ali ima omogućen pristup jednome parkirnome mjestu u dvorištu, koje se može koristiti uz najavu;
korisnici mogu parkirati i na obližnjem parkiralištu, Ilica 45 (naplaćuje se 8 kn/h)
Stručna vodstva
uz najavu
Fotografiranje
da
Muzejska trgovina
ne
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne, prostorije MDC-a nalaze se na II. katu, pa pristup osobama s posebnim potrebama i kretanje u invalidskim kolicama nije moguće;
ako nas ne možete osobno posjetiti, obratite nam se pismenim putem, telefonom, faksom, e-mailom: info@mdc.hr ili pišite na e-mail adrese stručnih djelatnika MDC-a
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta -
Djelokrug državni
Osnivač država
Godina osnutka1955.
Ravnatelj Maja Kocijan
Voditelj
Muzej ima:
- knjižnicu (dostupna javnosti; voditelj: mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić)
- Arhiv muzeja i galerija RH (voditelj: Iva Validžija, dostupno javnosti)
- Arhiv Domovinskog rata (voditelj: Iva Validžija, dostupno javnosti)
- Personalni arhiv (voditelj: Iva Validžija, dostupno javnosti)

Zbirke

Zbirka muzejskih plakata

Vrsta zbirke dokumentarna, umjetnička
Voditelj Tončika Cukrov
Broj predmeta 19100
Vrsta građe muzejski plakati; plakati
Teritorij Hrvatska; inozemstvo
Vremensko razdoblje od 1950-ih do danas
Materijal papir
Url http://www.mdc.hr/hr/mdc/zbirke-fondovi/zbirka-muzejskih-plakata/zbirka-muzejskih-plakata/

Plakati koji čine Zbirku najvećim su dijelom tiskani u izdanju muzeja i galerija iz Hrvatske i inozemstva, a manji broj izdale su baštinske ustanove te druge institucije, među kojima su najzastupljenije turističke zajednice. Zbirku čine plakati različitih vrsta, veličine, starosti, tehnike te kvalitete dizajna i izrade nastali u razdoblju od 1940-ih godina do današnjih dana.
Sakupljanje plakata koji dokumentiraju muzejsku djelatnost MDC provodi od svog osnutka (1955.), međutim fond se započeo obrađivati 1973. g. Od 1990-ih broj plakata se sustavno povećava zahvaljujući godišnjem prilivu novih izdanja iz hrvatskih muzeja. Recentno muzejsko izdavaštvo objavljuje se u katalogu Izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija (Međunarodni sajam knjiga - Interliber, Zagreb).
Posebnu cjelinu u Zbirci čine plakati koji dokumentiraju izdavačku djelatnost institucija koje su ukazivale na stradanje baštine u razdoblju Domovinskog rata.
U Zbirci se nalazi i posebna cjelina - plakati u izdanju MDC-a izdani u povodu Međunarodnog dana muzeja koji ilustriraju temu preporučenu od strane ICOM-a (Međunarodnog savjeta za muzeje).
Zbirka sadržava veliki broj iznimno vrijednih primjera oblikovanja plakata koje su izradili poznati hrvatski umjetnici i dizajneri kao što su I. Picelj, E. Murtić, M. Arsovski, B. Ljubičić, B. Bućan, A. Rašić, N. Dogan, D. Brčić, M. Licul, V. Dajht Kralj, Z. Pliskovac, Z. Tišljar, V. Giuricin, V. Rožman, M. Šutej, D. Fritz, M. Gregl, K. Hraste, Bruketa & Žinić, Digitaldizajn, Graffiti design i drugi.
Najprestižnija priznanja za oblikovanje dobili su plakati B. Ljubičića nastali u povodu promocije manifestacije Međunarodnog dana muzeja. Najvrednija pristigla nagrada je Red Dot Award / Best of the Best koju je plakatu iz 2000. g. dodijelio Design Zentrum Nordhein Westfalen iz Essena (Njemačka). Jedna od nagrada Red Dot Award dodijeljena je i plakatu iz 2006. g. Plakati iz ove serije dobili su i druga vrijedna međunarodna i domaća priznanja te stoga, uz dokumentarnu vrijednost, ona ima i iznimnu likovnu vrijednost.
Ostali dio fundusa nije valoriziran po kriteriju likovnosti. Međutim s pozicije tog kriterija prednost imaju plakati koji su nastali u pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća. To se odnosi na plakate domaćih autora, ali i onih pristiglih iz inozemstva (Poljska, ČSSR) dok su vrijedni plakati pristigli iz Francuske nastali u sedamdesetim i osamdesetima, a najvredniji plakati njemačkih autora nastali su recentno.
Dokumentacijski karakter inicijalnog fundusa Zbirke muzejskih plakata s vremenom je prerastao te okvire te postao iznimno vrijednom građom s pozicije kulturne povijesti. Obzirom na strategiju sakupljanja orijentiranu na muzejsko-galerijski plakat te na plakate s baštinskom tematikom, Zbirka muzejskih plakata se u potpunosti profilira u specijaliziranu muzejsku zbirku.