Odaberite zbirku:

Zbirka muzejskih plakata

Vrsta zbirke: dokumentarna
Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Tončika Cukrov
Broj predmeta: 17400
Vrsta građe: muzejski plakati
Teritorij: Hrvatska, inozemstvo
Vremensko razdoblje: od 1950-ih do danas
Materijal: papir
URL: http://www.mdc.hr/hr/mdc/zbirke/zbirka-muzejskih-plakata/pronadi-plakat/

Plakati koji čine Zbirku najvećim su dijelom tiskani u izdanju muzeja i galerija iz Hrvatske i inozemstva, a manji broj izdale su baštinske ustanove te druge institucije, među kojima su najzastupljenije turističke zajednice. Zbirku čine plakati različitih vrsta, veličine, starosti, tehnike te kvalitete dizajna i izrade nastali u razdoblju od 1940-ih godina do današnjih dana.
Sakupljanje plakata koji dokumentiraju muzejsku djelatnost MDC provodi od svog osnutka (1955.), međutim fond se započeo obrađivati 1973. g. Od 1990-ih broj plakata se sustavno povećava zahvaljujući godišnjem prilivu novih izdanja iz hrvatskih muzeja. Recentno muzejsko izdavaštvo objavljuje se u katalogu Izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija (Međunarodni sajam knjiga - Interliber, Zagreb).
Posebnu cjelinu u Zbirci čine plakati koji dokumentiraju izdavačku djelatnost institucija koje su ukazivale na stradanje baštine u razdoblju Domovinskog rata.
U Zbirci se nalazi i posebna cjelina - plakati u izdanju MDC-a izdani u povodu Međunarodnog dana muzeja koji ilustriraju temu preporučenu od strane ICOM-a (Međunarodnog savjeta za muzeje).
Zbirka sadržava veliki broj iznimno vrijednih primjera oblikovanja plakata koje su izradili poznati hrvatski umjetnici i dizajneri kao što su I. Picelj, E. Murtić, M. Arsovski, B. Ljubičić, B. Bućan, A. Rašić, N. Dogan, D. Brčić, M. Licul, V. Dajht Kralj, Z. Pliskovac, Z. Tišljar, V. Giuricin, V. Rožman, M. Šutej, D. Fritz, M. Gregl, K. Hraste, Bruketa & Žinić, Digitaldizajn, Graffiti design i drugi.
Najprestižnija priznanja za oblikovanje dobili su plakati B. Ljubičića nastali u povodu promocije manifestacije Međunarodnog dana muzeja. Najvrednija pristigla nagrada je Red Dot Award / Best of the Best koju je plakatu iz 2000. g. dodijelio Design Zentrum Nordhein Westfalen iz Essena (Njemačka). Jedna od nagrada Red Dot Award dodijeljena je i plakatu iz 2006. g. Plakati iz ove serije dobili su i druga vrijedna međunarodna i domaća priznanja te stoga, uz dokumentarnu vrijednost, ona ima i iznimnu likovnu vrijednost.
Ostali dio fundusa nije valoriziran po kriteriju likovnosti. Međutim s pozicije tog kriterija prednost imaju plakati koji su nastali u pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća. To se odnosi na plakate domaćih autora, ali i onih pristiglih iz inozemstva (Poljska, ČSSR) dok su vrijedni plakati pristigli iz Francuske nastali u sedamdesetim i osamdesetima, a najvredniji plakati njemačkih autora nastali su recentno.
Dokumentacijski karakter inicijalnog fundusa Zbirke muzejskih plakata s vremenom je prerastao te okvire te postao iznimno vrijednom građom s pozicije kulturne povijesti. Obzirom na strategiju sakupljanja orijentiranu na muzejsko-galerijski plakat te na plakate s baštinskom tematikom, Zbirka muzejskih plakata se u potpunosti profilira u specijaliziranu muzejsku zbirku.