Odaberite zbirku:

Povijesna zbirka

Vrsta zbirke: povijesna
Voditelj: Đurđica Krišković
Broj predmeta: 665
Vrsta građe: namještaj, oružje, kronike, ljetopisi, životopisi, tlocrti, nacrti, slike, klišeji, fotografije, dokumenti
Teritorij: Novi Vinodolski
Vremensko razdoblje: 15. st. - 20. st.
Materijal: papir, drvo, metal

Od osnivanja muzeja formirana je i ova zbirka koja predstavlja spoj različitih skupljenih materijala koji svjedoče o bogatoj, dugoj i zanimljivoj prošlosti našeg grada – kraja. Iz ove zbirke moguće je formirati i nekoliko pod zbirki ili u novoj organizaciji fundusa muzeja formirati ih kao samostalne.
U ovoj zbirci nalaze: razni dokumenti, kronike, ljetopisi i spomenice, životopisi i rodoslovlja, tlocrti, nacrti, slike i fotografije oporuke, albumi, materijali vezani uz iseljeništvo, Vinodolskog zakona, razvoja školstva i turizma u Novom, kulturno umjetnički život grada, narodnih običaja, zastave, namještaj, pečati, klišeji, novinski članci, fotografije pojedinaca, grupa i događanja u gradu.
Narodni muzej i galerija u Novom Vinodolskom u svom fundusu ima i zanimljivu, raznovrsnu zbirku vatrenog i hladnog oružja, različite namjene i starosti (17.-20.st.) . Čuva se top koji je služio za obranu grada, uskočko oružje: kubure, puške kremenjače, zatim jatagani, sablje, te oružje iz II. svjetskog rata: revolveri, puškomitraljezi, automati i dr. (prikazani u Zbirci NOB-a)
Posljedica loše ekonomske situacije u našem kraju je brojno iseljeništvo u prekomorskim zemljama u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, Novom Zelandu i Kanadi. Na poziv za pomoć, prilikom utemeljenja muzeja, oni se odazivaju i poklanjaju razne zanimljivosti: fotografije, brošure, ukrase, zastave.
Zanimljiva je fotografija članova Hrvatskog radničkog potpornog društva «Antun Mažuranić» iz St. Luisa iz SAD-a, utemeljenog godine 1909. i njihova originalna zastava , te hrvatska nacionalna zastava sa grbom trojednog kraljevstva Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, koje su nam poklonili iseljenici iz St. Luisa.