Odaberite zbirku:

Umjetnička zbirka

Vrsta zbirke: umjetnička
Voditelj: Đurđica Krišković
Broj predmeta: 318
Vrsta građe: slike, skulpture, reljefi
Vremensko razdoblje: 19. st. i 20. st.
Materijal: platno, staklo, drvo, metal

Umjetnička zbirka sadrži radove slikara i kipara te sudionika vinodolske likovne kolonije. Najznačajniji umjetnici zastupljeni u Zbirci su Menci Clement Crnčić, Oton Iveković, Vera Nikolić, Jozo Kljaković, Lina Crnčić Virant, Zdenka Pexidr Srića, Vladimir i Ivan Potočnjak, Marko Peroš, Zdenko Kolacio, Josip Turkalj i drugi. Zbirka sadrži djela nekoliko nepoznatih starih majstora te skulpture iz napuštenih kapelica u okolici Novog i antependij iz 1656. g. iz crkvice sv. Fabijana i Sebastijana, koji su joj poklonili Frankopani.
Gotovo svi autori radova u Zbirci na neki su način vezani za Novi, bilo rođenjem ili su povremeno živjeli i stvarali u Novom ili su slikali motive ovog kraja i njegove poznate ličnosti.
Originalan dio zbirke su i radovi nastali u likovnoj koloniji "Vinodolski skup izvornih slikara i kipara Jadrana" od 1975. do 1985. g.
Umjetnička zbirka je jednim dijelom izložena u stalnom postavu Muzeja i to radovi Mencija Clementa Crnčića, Joze Kljakovića, Otona Ivekovića, Vere Nikolić i Vladimira Potočnjaka, zatim radovi nepoznatih slikara te sakralni predmeti.