Odaberite zbirku:

Zbirka starog slikarstva

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: slikarstvo
Voditelj: mr. sc. Ljubica Srhoj-Čerina
Broj predmeta: 45
Vrsta građe: slike
Teritorij: Italija
Vremensko razdoblje: 13. st., 17. st. i 18. st.
Materijal: ulje na platnu
URL: http://nmz.hr/zbirke/galerija-umjetnina/zbirka-starog-slikarstva

Zbirka starog slikarstva mala je ali zanimljiva cjelina, koja broji 45 predmeta. U zbirci se nalazi 11 baroknih slika iz ljetnikovca u Sutomišćici na Dugom otoku, koje su se, zajedno s drugim teško oštećenim umjetninama, našle 1945. g. na Skupljalištu predmeta iz gradskih ruševina nakon razaranja Zadra te 1948. g., po osnivanju Galerije, dospjele u njezin fundus.
U Zbirci je ciklus od pet slika, rad vještog autora, profesionalnog slikara mletačke slikarske tradicije, koji se svrstava u velik broj likovne produkcije mletačkih botega s konca 17. i početka 18. st. Slike iz ciklusa rađene su po literarnom predlošku, tj. ilustriraju neke prizore iz spjeva Torquata Tassa Oslobođeni Jeruzalem.
Drugi ciklus od šest slika djela su vezana uz prostor Venecije i vjerojatno su iz istog vremena. Ciklus je rad naivnog slikara, no naivnost ne umanjuje zanimljivost djela, jer je i ovaj je ciklus jedan od rjeđih u Hrvatskoj sa svjetovnom baroknom tematikom nastalom na literarnim predlošcima
Uz navedeni ciklus baroknih slika u ovoj je zbirci iznimno vrijedna kompozicija Žrtvovanje Ifigenije, rad nepoznatog autora iz 18. st.