Odaberite zbirku:

Zbirka keramike

Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: mr. sc. Ivana Šarić Žic
Broj predmeta: 780
Vrsta građe: kuhinjska oprema - lonci, padele, pinjate čripnje, spremnice, boce, pehari, bukalete
Teritorij: Kvarner, Hrvatsko primorje, Gorski kotar, Istra
Vremensko razdoblje: 19. st. / 20. st.
Materijal: glazirana i neglazirana keramika
URL: http://ppmhp.hr/zbirka-keramike/

Zbirka keramike zbir je tipološki različitih proizvoda nastalih na ručnom i nožnom lončarskom kolu. Okuplja posude za pripremu, posluživanje i konzumiranje hrane (lonci, padele, čripnje, zdjele, kikarice) kao i posude za pohranu i čuvanje namirnica i tekućine (vrčevi, keramičke boce, bukalete, pehari za vino, žare za držanje vode..).
Veći je broj predmeta iz Raklja (Istra), Kompolj (Lika) i Ribnice (Slovenija), mjesta značajne lončarske tradicije u kojima su postojali izvori zemlje za izradu kvalitetne keramike. Tzv. ognjišna keramika domaćeg je podrijetla, dok je ona ocakljena uglavnom uvezena.
Keramičke boce kopnenim su trgovačkim su trgovačkim putevima dolazile iz Italije, dok su žare sredozemne provenijencije i donosili su ih pomorci. Uz opisani tip keramičkih proizvoda, kao zasebna tema ističu se keramičke fućkalice u koje se ulijeva voda (fišćeti), u obliku ptica, vrčića, konjića s jahačem ili bez njega. To su omiljene dječje igračke, no upotrebljavaju se i u glazbi za postizanje osobitih efekata.
Zbirka keramike, osim što jasno ocrtava lokalnu tipologiju posuđa koje se koristilo u pripremi hrane, svjedoči i o značaju trgovačkih razmjena, često potaknutih migracijama stanovništva. Lokalno je stanovništvo na različitim sajmovima kupovalo proizvode iz okolnih keramičarskih centara Like i Istre, no također su keramičarski proizvodi doneseni iz drugih mediteranskih zemalja poput Italije i Francuske čime se opisana tipologija može sagledati u širem kulturnom kontekstu.
Manji dio predmeta koji čine Zbirku keramike datira s kraja 19. i početka 20. stoljeća, dok većina građe potječe iz druge polovine 20. stoljeća.