Odaberite zbirku:

Zbirka maketa i modela jedrenjaka i parobroda

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: tehnička
Vrsta zbirke: pomorska
Voditelj: mr. sc. Nikša Mendeš
Broj predmeta: 88
Vrsta građe: Makete jedrenjaka duge plovidbe i priobalne plovidbe, parobroda, putničkih, teretnih i motornih brodova
Teritorij: istočna obala Jadranskoga mora, Velika Britanija, Njemačka
Vremensko razdoblje: 18. st. - 20. st.
Materijal: drvo, tekstil, metal, plastični materijali
URL: http://ppmhp.hr/zbirka-maketa-i-modela-jedrenjaka-i-parobroda/

Zbirka se sastoji od maketa jedrenjaka duge plovidbe i male priobalne plovidbe, parobroda, putničkih i teretnih te motornih brodova. Makete jedrenjaka izrađene su prvenstveno od drva, a makete parobroda i motornih brodova od kombinacije drva, mesinga i plastičnih materijala. Začeci Zbirke smještaju se u razdoblje prije Drugoga svjetskog rata kada su građani grada Sušaka, na poziv ravnatelja Gradskog muzeja Ivana Sveška darovali makete jedrenjaka i parobroda.
Vrijednost Zbirke maketa i modela nezaobilazna je za pomorstvo i brodogradnju Rijeke i Hrvatskog primorja jer na edukativan i svim uzrastima razumljiv način dokumentira brodogradnju i pomorstvo kvarnerskog područja, ali ih stavlja i u europski kontekst, budući da sadržava makete jedrenjaka iz 19. st. kojima su domaći kapetani oplovili svijet u razdoblju od 1850. do 1910. g.
U Zbirci su zastupljeni i neki od najznačajnijih primjeraka brodova na jedra od 12. do kraja 19. st. Hrvatskog primorja, kao što su npr. brik Splendido, bark Contessa Hilda, uskočka veslarka, krčki srednjovjekovni jedrenjak, bark Grad Karlovac i drugi.