Odaberite zbirku:

Zbirka navigacijskih instrumenata i brodske opreme

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: tehnička
Vrsta zbirke: dokumentarna
Vrsta zbirke: pomorska
Voditelj: mr. sc. Nikša Mendeš
Broj predmeta: 778
Vrsta građe: sekstanti, oktanti, žiroskopi, brzinomjeri, dubinomjeri, dvogledi i durbini, kompasi, nautička ravnala, škrinje, zvona, svjetla, koloturnici, spasilački prsluci, zastave, sidra, pulene i dr.
Teritorij: akvatorij sjevernog Jadrana, Rijeka, Istra, Kraljevica, Senj, Volosko, Lovran, Velika Britanija, Francuska, SAD
Vremensko razdoblje: 1770. - 1960.
Materijal: drvo, metal, staklo, tekstil, plastika
URL: http://ppmhp.hr/zbirka-navigacijskih-instrumenata-i-brodske-opreme/

Zbirka navigacijskih instrumenata i brodske opreme obuhvaća precizne navigacijske instrumente i brodsku opremu. Od navigacijskih instrumenata koji su se upotrebljavali uglavnom na jedrenjacima i parobrodima, a svrha im je bila praćenja položaja broda i smjera plovidbe, Ističu se se sekstanti i oktanti, kompasi, dromoskopi, kronometri, krug refleksije, satovi u radiokabini, ruže vjetrova, nautička ravnala i kutomjeri, globusi, navigacijske karte, smjerne ploče. Među navigacijskim se instrumentima osobito ističe cjelina sekstanata i oktanata, njih dvadeset i osam, od kojih najstariji primjerci potječu iz druge polovice 18. stoljeća.
Brodska je oprema sastavni dio građe broda, bilo da je posebno ugrađivana, bilo da je dio palubne opreme. Posebno su zanimljiva brodska zvona, bacači konopa, brodski hladnjaci, brodski štednjaci, brzinomjeri, dubinomjeri, ferali, kolutarnici, kormila, lafeti, baterijske lampe, pojasevi, sidra, pulene, škrinje, brodski top.
Instrumenti i oprema izrađeni su pretežno od drva, ali i od metala (željezo, mesing, srebro, čelik itd.), konopa, tekstila i dr.
Zbirka navigacijskih instrumenata i brodske opreme vrijedna je po svom sadržaju kao dio pomorske i gospodarske prošlosti ovog kraja. Osobito se to odnosi na navigacijske instrumente koji su pripadali pomorcima posljednjih jedrenjaka i parobroda, a također i na sastavne dijelove opreme pojedinih brodova, čije su matične luke bile na Kvarneru i Hrvatskom primorju.