Odaberite zbirku:

Zbirka Guvernerova palača

Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: memorijalna
Voditelj: Tamara Mataija
Broj predmeta: 325
Vrsta građe: arhitektonski projekti, namještaj, rasvjetna tijela, arhitektonska plastika, slike, skulptura, sitan inventar
Teritorij: Rijeka, Italija, Mađarska
Vremensko razdoblje: kasno 19. st. i 20. st.
Materijal: papir, drvo, mramor, metal, tekstil
URL: http://ppmhp.hr/zbirka-guvernerova-palaca/

Zbirka Guvernerova palača obuhvaća predmete koji dokumentiraju nastanak i život Palače koja je zaštićeni spomenik kulture. Zbirka je organizirana u tri cjeline.
Prva cjelina obuhvaća arhitekturu ili nepokretne dijelove i u njoj se okupljaju predmeti koji dokumentiraju urbanističko i arhitektonsko planiranje građenja i samu gradnju, fotografije i drugi predmeti koji dokumentiraju izgled građevine kroz vrijeme, zatim fotografije i slični dokumenti o arhitektonskoj plastici u eksterijeru i interijeru, dokumenti o arhitektonskim intervencijama i intervencijama na nepokretnim dijelovima sve dok zgrada nije postala sjedište Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog Primorja. (Dokumenti o građevini nakon što je u njoj smješten muzej čuvaju se u zbirci povijesti muzeja unutar sekundarne dokumentacije).
Drugu cjelinu čini oprema ili pokretni dijelovi što obuhvaća predmete koji su izvorno bili dio ambijenta Guvernerove palače tj. predmete koji su činili prostorno uređenje Palače u njezinoj prvotnoj funkciji (rasvjetna tijela, namještaj, sitni inventar itd.).
Treću skupinu sačinjavaju dokumenti koji govore o svakodnevnom životu Palače odnosno ljudi koji su u njoj živjeli i radili sve dok je zgrada bila u funkciji Guvernerove palače, odnosno dok nije postala sjedište Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog Primorja.
Predmeti iz zbirke važni su kao sveobuhvatno (ukus, kultura, politička moć..) svjedočanstvo jednog vremena.