Odaberite zbirku:

Zbirka umjetničkog obrta

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: kulturno-povijesna
Vrsta zbirke: primijenjena umjetnost
Voditelj: Tamara Mataija
Broj predmeta: 1524
Vrsta građe: namještaj, satovi, posuđe, kovine, odjeća, nakit
Teritorij: Rijeka, Hrvatsko primorje, Hrvatska, Austrija, Europa
Vremensko razdoblje: 17. st. - 20. st.
Materijal: drvo, metal, tekstil, staklo, keramika
URL: http://ppmhp.hr/zbirka-umjetnickog-obrta/

Zbirka umjetničkog obrta ustanovljena je krajem 2007. unutar reorganizacije i preraspodjele muzejskih zbirki, koje je do lipnja 2007. vodila kustosica Marica Balabanić – Fačini. Nastala je spajanjem prijašnjih zbirki: zbirke namještaja, satova, keramike, stakla, kovina, brava, okova i ključeva, mode i pratećih detalja i sakralne zbirke. Obuhvaća oko 1500 predmeta uglavnom vezanih uz Rijeku i okolicu, pretežno datiranih od 18. do 20. stoljeća. Većina građe pohranjena je po vrsti materijala u čuvaonicama Muzeja, a dio je izložen u prostoru stalnog postava.
Predmeti povijesnog, umjetničkog i obrtničkog značaja uglavnom pripadaju srednjoeuropskom kulturnom krugu, radovima austrijskih, čeških, mađarskih, njemačkih, talijanskih autora i manufaktura. Unutar zbirke osobito se ističu pojedinačni, umjetnički vrsni primjerci od kasne renesanse do secesije, te skupine dokumentarno vrijednih predmeta koji prezentiraju kvalitetu življenja i gospodarske prilike na ovom području, osobito u ozračju 19. stoljeća. Ponajviše su zanimljivi predmeti domaćeg obrtništva i proizvodnje, te raznolika građa privatne, javne i sakralne funkcije vezana uz Rijeku i okolicu, kao što su kućanski predmeti uporabne i ukrasne namjene, reprezentativna oprema stare gradske vijećnice, te dijelom sačuvan vrijedan inventar riječkih crkvi i samostana.
Zbirka umjetničkog obrta svjedoči o prilikama i kulturalnim kontekstima razvoja Rijeke kao jakog gospodarskog i trgovačkog centra, te kompleksnim, umjetničkim i povijesnim svojstvima ilustrira društveni život ljudi ovog područja kao i osebujan multikulturalni identitet grada.