Odaberite zbirku:

Etnografska zbirka

Vrsta zbirke: etnografska
Voditelj: Snježana Tonković
Broj predmeta: 288
Vrsta građe: zbirka predmeta iz života imotskog sela: predmeti iz kućanstva, oruđe, alati, duhan, nošnja, nakit, tkani predmeti, oružje
Teritorij: Imotska krajina
Vremensko razdoblje: 19. st. i 20. st.
Materijal: metal, tekstil, drvo, duhan

Etnografska zbirka obuhvaća predmete vezane za prostor Imotske krajine, uglavnom iz svakodnevne uporabe u seoskim domaćinstvima, prikupljene radom na terenu, darovnicama i otkupom.
Među tkanim predmetima od domaćeg sukna i platna nalazimo nošnje s pripadajućim oglavljima: muško oglavlje ili peškir, tradicionalno pokrivalo Imoćana te žensko oglavlje - vezenu ćepelicu, koja je tijekom vremena doživjela najviše promjena, prikazanih u izložbenom postavu Zbirke. Posebnu vrijednost čini vezeni dio ženske nošnje koji se radio svilenom niti. Svileni konac Imoćanke su same proizvodile uzgajajući dudov svilac, zatim ga bojale prirodnim bojama u svom kućanstvu i na kraju koristile u tkanju i vezenju. Sjećanje na tu, danas gotovo potpuno zaboravljenu djelatnost, sačuvano je tek na nekoliko izložaka, među kojima i na jednoj ćepelici – kapici.
U Zbirci se nalaze brojni predmeti bez kojih je bio nezamisliv svakodnevni život na selu; razni kućanski predmeti, dio inventara seoskih kuhinja te alati ili oruđa vezani za pojedine djelatnosti kojima su se ukućani bavili.
U sklopu Zbirke ističe se dio s temom duhana koji se u ovim krajevima uzgajao više od stotinu godina i bio je najvažnija grana gospodarske djelatnosti brojnih seoskih kućanstva koja su o njemu izravno egzistencijalno ovisila. Razni predmeti vezani za sadnju, uzgoj, preradu i otkup duhana zorno nam predočavaju povijest duhana od uspona proizvodnje do pada i potpunog prestanka sadnje te kulture na prostoru Imotske krajine.