Odaberite zbirku:

Kulturno-povijesna zbirka

Vrsta zbirke: povijesna
Voditelj: Snježana Tonković
Broj predmeta: 521
Vrsta građe: građa vezana za život i razvoj grada Imotskog: interijer gradske kuće, portreti, karte, predmeti svakodnevne uporabe
Teritorij: grad Imotski, Imotska krajina
Vremensko razdoblje: 19. st. i 20. st.
Materijal: drvo, tekstil, metal, papir

Kulturno-povijesna zbirka obuhvaća predmete koji nam daju uvid u prošlost Imotskog u vremenu od oslobađanja Imotske krajine od Turaka (1717. g.) do sredine 20. st., odnosno od početka razvoja Imotskog kao urbanog središta, do njegova najvećeg uspona na prijelazu 19. u 20. st.
Posebno je prikazan gradski život kroz interijere imućnih gradskih obitelji koje su se bavile trgovinom, odvjetništvom ili drugim gradskim službama. Predmeti utilitarne namjene iz svakodnevnog života starih gradskih obitelji, primjerice srebrni pribor za jelo, razni satovi, stolno posuđe s monogramima vlasnika i slično, oslikavaju jedno vrijeme i sjećanje na ljude koji su u njemu živjeli.
Prošlost Imotskog predstavljena je nizom dokumenata, kao što je npr. prijepis govora don Mihovila Pavlinovića održanog u Imotskom prilikom otvaranja Čitaonice, koji potječe iz vremena buđenja nacionalne svijesti i borbe za hrvatski jezik te sukoba između narodnjaka i talijanaša u Dalmaciji.
U Zbirci se nalazi i originalna arhitektonska dokumentacija izrađena u Beču za kompleks zgrada Duhanske stanice s početka 20. st., kada u Imotskom dolazi do niza značajnih građevinskih poduhvata iniciranih od strane Austrije.
Iz dokumentacije o radu društva "Lipa" osnovanog 1936. g. s ciljem uljepšavanja grada i njegove okolice, stječe se uvid u brojnost članova, pravilnik društva i djelatnosti koje je društvo provodilo, poput gradnje javnih česmi, uređenja puta do jezera, uređenja arboretuma u parku Gaj u kojem se sadi egzotično bilje, gradi ribnjak te šetnice i odmorišta za posjetitelje.
U zbirci se nalaze brojni predmeti s imotske Tvrđave poput topovskih kugli, predmeta od keramike i stakla i oružja.