Odaberite zbirku:

Etnografska zbirka

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: etnografska
Broj predmeta: 668
Vrsta građe: predmeti tradicijske kulture
Teritorij: ogulinski kraj
Vremensko razdoblje: od druge polovice 19. st. do druge polovice 20. st.
Materijal: drvo, keramika, tekstil, željezo
URL: http://www.ogulin-uciliste.hr/category_Etnografska_zbirka.22.hr

Etnografska zbirka obuhvaća predmete etnografske baštine prikupljene u prigradskim naseljima Ogulina i selima u okolici grada. U zbirci se nalaze predmeti s kraja 19. i iz prve polovice 20. st.: kućni inventar, košare, metalno i zemljano posuđe, namještaj i pribor, predmeti tradicijskog gospodarstva; tradicijski tekstilni predmeti (odjevni i kućanski tekstil), alati, oruđe i razni pribor, fotografije, dokumenti, knjige, glazbala i dr.
Zbirka je izložena u tri međusobno povezana prostora u kojima je prezentirano nekoliko odabranih tema iz bogate tradicijske kulture ogulinskog kraja.
To su: 1) ambijent uređen kao seoska kuća - prikazuje unutrašnjost tipične seljačke kuće - fiže, s početka 20. st. sa svim predmetima za osobnu i kućnu uporabu; 2) narodne nošnje ogulinskog kraja - izložene su originalne i rekonstruirane narodne nošnje ogulinskog kraja: svečana djevojačka nošnja, radna muška i ženska nošnja, svečana nošnja udane žene, zimska muška i ženska nošnja te dječje narodne nošnje; 3) predmeti koji su se upotrebljavali u poljodjelstvu i stočarstvu i predmeti tekstilnog rukotvorstva.