Odaberite zbirku:

Zbirka ostavštine R. M. Cossàra

Vrsta zbirke: povijesna
Vrsta zbirke: umjetnička
Vrsta zbirke: memorijalna
Voditelj: dr. sc. Elena Uljančić-Vekić
Broj predmeta: 535
Vrsta građe: fotografije, negativi na staklu, tiskovine, osobni predmeti
Teritorij: Poreština
Vremensko razdoblje: 20. st.
Materijal: staklo, papir, drvo, metal

Predmeti su dio obiteljske ostavštine Ranierija Marija Cossàra (Gorica, 1884. - Trst, 1963.), povjesničara i publicista, ravnatelja porečkog međuratnog Gradskog muzeja za umjetnost i povijest (Civico museo d'arte e storia) te učitelja likovne umjetnosti u porečkoj školi.
Od 1924. godine prikupljao je materijale za osnivanje Muzeja u Poreču i bavio se preuređivanjem porečke biblioteke. Od 1926. do 1934. vršio je dužnost ravnatelja Gradskog muzeja za umjetnost i povijest, današnjeg Zavičajnog muzeja Poreštine. U Poreču se bavio različitim istraživnjima i njihovim publiciranjem. Pripisuje mu se veliki doprinos za očuvanje etnološke građe na području Goricie, Friulia, Istre i Trsta. Poznat je njegov rad „Parentium - povijesni vodič kroz grad".
Najatraktivniji dio fundusa čini njegova fototeka. Uz fotografije i negative na staklu, zbirka sadrži i mnoge predmete svakodnevne i osobne uporabe. Osim dragocjenih fotografija muzejskog postava iz njegova vremena, nalazimo fotografije korištene pri objavljivanje stručnih i znanstvenih radova, osobito negative i fotografije etnografske tematike. Zbirka sadrži i fotografije članove njegove uže obitelji. Iz razdoblja kad je obnašao funkciju učitelja likovne umjetnosti u porečkoj školi sačuvane su fotografije s tematikom iz područja povijesti umjetnosti, većinom eksterijeri i interijeri poznatih crkava i drugih građevina.