HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Vukovarska 8a, 21000 Split
Splitsko-dalmatinska županija
RADNO VRIJEME
09 - 16 h i po dogovoru
T 091/2000-872
E info@vaskolipovac.com
W http://www.vaskolipovac.com/
Kako doći do muzeja
autobus br 6
Parkiralište
gradski parking 20 m
Stručna vodstva
po dogovoru, engleski
Grupni posjeti
min. 2 osobe
Fotografiranje
da
Cijena ulaznice
besplatan ulaz
Muzejska trgovina
webshop
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status B
Vrsta muzejska zbirka - umjetnički
Djelokrug lokalni
Osnivač Milena Matas Lipovac, Ranko Lipovac, Mario Lipovac, Marko Lipovac
Godina osnutka2007.
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav - izmjenjuje se s povremenim izložbama

Muzej

O MUZEJU

Atelje „Vasko Lipovac“osnovan je 2007. godine radi osiguranja uvjeta za trajnu zaštitu, očuvanje, stručno i znanstveno izučavanje, stručno prezentiranje i populariziranje umjetničkih djela Vaska Lipovca, zaštitu i očuvanje samog objekta ateljea u Splitu, te umjetnina koje čine fundus ateljea.

Već skoro 10 godina zaredom kroz razne izložbe, dane otvorenih vrata Ateljea, edukativne programe za djecu predškolskog, školskog uzrasta i studente, prezentiramo javnosti djela Vaska Lipovca.

Samostalno i kroz partnerstva (Muzej grada Splita, Galerija Meštrović, Splitska banka, Pomorski muzej u Kotoru, Galerija Forum iz Zagreba, Broadgate Centre London, Kermis VeloDroom Utrecht)  organizirano je 17 izložbi i do sada predstavljeno dio fundusa ateljea kojeg čini oko 1000 skulptura, više stotina slika, više od 2000 crteža, stotine skica, studija i modela. Sve zajedno čini reprezentativan kronološki presjek ukupnog stvaralaštva Vaska Lipovca.

Prostor današnjeg ateljea u Vukovarskoj ulici Vasko Lipovac je kupio, adaptirao, održavao te u njemu intenzivno radio od 1990. do 2006. godine. Taj prostor nastojimo očuvati i prezentirati kao memorijalni centar gdje je Vasko radio i stvarao. Sve druge aktivnosti Ateljea usmjerene su prema upoznavanju što šire javnosti sa cjelokupnim djelom Vaska Lipovca kroz izložbe, Dane Ateljea, edukativne programe i suradnju sa raznim institucijama kao što su Galerija Meštrović, Sveučilište u Splitu i sl.

Svake godine kroz manifestacije Noć muzeja, gostovanjem izložbi, izložbama „Susreti s Vaskom mladih umjetnika“ pokušavamo održati kontinuitet predstavljanja opusa Vaska Lipovca kroz različite teme i na taj način izložiti novi dio opusa kojim javnost još nije bila upoznata.

Sve naše aktivnosti odvijaju se u prostoru ateljea koji je sa svojih stotinjak kvadratnih metara nedostatan galerijski prostor za prezentiranje fundusa, edukaciju, restauriranje i pripremu izložaka za prezentaciju-izlaganje,  Isto tako atelje je nezaobilazan i kao memorijalni dio i potrebno ga je održavati i očuvati u izvornom obliku.

Krajnji cilj djelovanja Ateljea „Vasko Lipovac“ je osnivanje Galerije Vasko Lipovac u kojoj će se trajno čuvati, prikupljati, obrađivati i prezentirati umjetnikovo djelo kao poticaj suvremenoj likovnoj sceni i doprinos kulturnoj ponudi grada Splita i hrvatske države.

Poslanje muzeja

Sustavno unaprjeđivati zbirku Vaska Lipovca te potrebnu prezentacijsku infrastrukturu, osigurati prostor novog muzeja, dovršiti inventarizaciju građe, te trajne zaštite i očuvanja zbirke.