HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Smiljan 87/1, 53211 Smiljan
Ličko-senjska županija
RADNO VRIJEME
zimsko radno vrijeme (1.studenog – 31. ožujka):
utorak – subota: 7 – 15 sati
ulaz za posjetitelje: 8 – 14 sati

nedjelja: 10 – 15 sati
ulaz za posjetitelje: 10 – 14 sati

ponedjeljak: zatvoreno

ljetno radno vrijeme (1. travnja – 31. listopada):
utorak – subota: 7 – 20 sati
ulaz za posjetitelje: 8 – 19 sati

nedjelja: 10 – 16 sati
ulaz za posjetitelje: 10 – 15 sati

ponedjeljak: zatvorenoT 053/746-530
F 053/746-538
E mcnikolatesla@mcnikolatesla.hr
W http://www.mcnikolatesla.hr/
Kako doći do muzeja
Smiljan je 6 km udaljen od Gospića u smjeru zapada
Nema linija gradskog prometa
Parkiralište
U sklopu Memorijalnog centra
Stručna vodstva
uz najavu na telefon, faks ili e-mail
jezici: engleski
cijena vodstva na hrv. jez. 13,50 eur
cijena vodstva na eng. jez. 20,00 eur
Grupni posjeti
grupu čini min. 15 osoba
Fotografiranje
Ne
Cijena ulaznice
odrasli: (pojedinačno) 7 eur
skupine veće od 15 osoba: 4 eur (odrasli), 3 eur (studenti, učenici, umirovljenici)
djeca iznad 7 g., učenici, studenti i umirovljenici - 3 eur (pojedinačno)
obiteljska ulaznica - 11 eur*
(obiteljska ulaznica namijenjena je posjeti roditelja/skrbnika s malodobnom djecom te uključuje najviše dvije odrasle osobe)
Muzejska trgovina
Prostor za prodaju autohtonih ličkih suvenira i ostalih predmeta koji daju pečat života, djela i boravka Nikole Tesle u Smiljanu. U mnoštvu raznolikih suvenira posebno mjesto zauzima Teslina autobiografija „Moji pronalasci”.

Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - memorijalni
Djelokrug lokalni
Osnivač grad
Godina osnutka1956.
U sastavuMuzej Like Gospić

RavnateljTatjana Kolak
Voditelj Nikolina Krpan
  • Nikolina Krpan, ostali stručni djelatnici
  • Ivana Starčević, ostali stručni djelatnici-koordinator za promotivne aktivnosti
  • Josipa Starčević Prpić, ostali stručni djelatnici-vodič
    josipa@mcnikolatesla.hr
Muzej ima:
- stalni postav
- muzejsku trgovinu

Muzej

O MUZEJU

Memorijalni centar "Nikola Tesla" s novim postavom otvorenim 2006. godine, pokazuje životni put i genijalnost velikog izumitelja Nikole Tesle (1856. - 1943.), jednoga od najvećih znanstvenika, pronalazača i humanista, rodom iz Smiljana pokraj Gospića.  

Memorijalni centar obuhvaća rodnu kuću sa stalnim postavom, crkvu sv. apostola Petra i Pavla (u kojoj je Teslin otac Milutin bio paroh) s grobljem, gospodarski objekt, potok Vaganac, zaravanak podno brda Bogdanić, tematski park što ga čine vanjski auditorij za prezentaciju Teslinih izuma i predavanja, multimedijski centar, most/platforma za demonstracije, hi-tech dječje igralište, spomenik Tesli - rad kipara Mile Blaževića, tri kamene skulpture i kamene klupe arhitekta Zdenka Kolacija iz 1976. godine.  

U vanjskom prostoru nalaze se Teslini izumi: smanjena replika ispitne stanice iz Colorado Springsa kojom je Tesla proučavao munje, eksperimentirao s bežičnim prijenosom energije i eksperimentirao s visokofrekventnom strujom; prototip robotiziranog broda iz 1898. godine kojim se upravlja radiovalovima te turbina konstruirana od niza paralelnih diskova.  

Postav Muzeja predstavlja kompleksni lik Nikole Tesle, znanstvenika i čovjeka. Slojevitost povijesnih događanja koja prate Teslin put od Smiljana do Amerike prikazana je vremenskom crtom, a Tesline slike i misli, zabilježene u autobiografskoj knjizi Moji pronalasci, vode posjetitelje kroz postav. Vremenska crta omogućuje pregledno čitanje Teslinih biografskih podataka od 1850. godine, tj. od dolaska Teslinih u Smiljan pa sve do izumiteljeve smrti 1943. godine. Pomoću nje kronološki pratimo i povijesna događanja u svijetu i Hrvatskoj. U lentu su utkani važniji podaci iz Teslina života, njegove riječi i misli te dokumenti i fotografije koje se odnose na određene godine Teslina života. Njegov životni put počinje djetinjstvom u rodnom Smiljanu, u toplome obiteljskom domu i prelijepom krajoliku. Školovanje u Lici, studij u Grazu, život u mnogim europskim gradovima, a zatim u Americi prezentirani su do sada uglavnom neobjavljenom dokumentarnom građom. Videozapisi na lenti odnose se na Teslino školovanje, Nijagaru (od vodenice koju je izradio kao dječak na potoku Vagancu do realizacije hidrocentrale) i njegovu smrt.  

U postavu je osobito naglašena "Teslina prisutnost", kako fizička, tako i duhovna. Njegova osobnost oduvijek je plijenila pozornost i još uvijek nije dovoljno poznata. Nije bio običan, ni kao znanstvenik, ni kao čovjek. Samo mali dio njegovih navika, svestranost, ekscentričnost i svjesnost o vlastitom poslanju pohranjeni su u ladicama koje govore o Teslinoj osobnosti, dijelu postava koji poziva posjetitelje na interakciju s izloženom instalacijom. Pomoću dvaju računala i internetskih boksova omogućen je pristup i pretraživanje web podataka o Tesli te interne baze podataka sa snimljenom građom koja nije u cijelosti iskorištena u postavu (npr. Tesline korespondencije s ujakom, periodike, dokumenata FBI-a i dr.); igranim i dokumentarnim filmovima.  

No Tesla je prije svega pronalazač i čovjek genijalnih izuma, čarobnjak elektriciteta i svjetla. Potkrovlje njegove rodne kuće otkriva njegov svijet razmišljanja i inventivnost u istraživačkom radu. Tu se nalaze njegovi najvažniji izumi koji su pokrenuli i promijenili svijet - četiri replike njegovih najznačajnijih izuma: elektromotor, "Kolumbovo jaje", Teslin transformator i Teslina turbina. Ovdje su istaknuti i bitni momenti njegova znanstvenog rada, kao što su: otkriće okretnog magnetskog polja; odlazak u SAD, sukob s Edisonom i pobjeda Tesline izmjenične struje na Svjetskoj Kolumbovoj izložbi u Chicagu; Teslini laboratoriji u New Yorku, pokusi na području visokofrekventnih struja, bežičnog prijenosa elektromagnetskih oscilacija i teleautomatike...; te najnovija tehnološka dostignuća koja se temelje na Teslinim izumima i događaji koje je predvidio kao znanstvenik.  

Memorijalni centar tradicionalno obilježava obljetnicu rođenja Nikole Tesle 10. srpnja te sudjeluje i u manifestaciji Noć muzeja.  

Poslanje muzeja

Muzej sakuplja, čuva, stručno obrađuje, istražuje te prezentira građu vezanu za život i djelo Nikole Tesle; organizira razne aktivnosti i manifestacije te događanja koja imaju odgojni, obrazovni i stručni karakter.