HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg pape Ivana Pavla II br. 12, 34550 Pakrac
Požeško-slavonska županija
RADNO VRIJEME
moguć posjet uz prethodnu najavu na 098/842 438 ili na email mvrp.pakrac@gmail.com
T 098/842-438
E mvrp.pakrac@gmail.com
W www.facebook.com/mvrp.pakrac
Muzejska trgovina
Suvenirnica
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status C
Vrsta specijalizirani muzej - vojni
Djelokrug međunarodni
Osnivač
Godina osnutka.
RavnateljMario Tušek
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- knjižnicu ()

Muzej

O MUZEJU

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu utemeljen je 2016. godine na privatnoj zbirci profesora Marija Tušeka, preko Udruge Bujinkan Seishin Dojo Pakraca koju je pokrenuo 1999. godine. Prvi smještaj muzeja bio je u staroj Gradskoj vijećnici (Varoškoj kući), a 2020. godine seli u zgradu nekadašnjeg Općinskog suda gdje mu se nalazi današnji postav. Zbirka obuhvaća vojnu i ratnu povijest od sedmog stoljeća do razdoblja modernog hrvatskog vojnika.

Kronološki postav kreće s ranom poviješću Pakraca, kada su rimske legije imale odmorište na pakračkom području, preko Srednjeg vijeka, vitezova templara, Osmanlija, Zrinskih i Frankopana pa sve do hajduka i pandura baruna Trenka. Brojni su eksponati iz razdoblja Prvog i Drugog svjetskog rata, a najbrojniji su primjerci vezani uz Domovinski rat i modernog hrvatskog vojnika.

U prvoj prostoriji na ulasku u Muzej nalaze se uniforme raznih povijesnih postrojbi - povijesna odora Varaždinske građanske garde, Turopoljskih banderija, Karlovačke građanske garde, Kumpanjije iz Blata s otoka Korčula, kao i odora Počasne zaštitne bojne. Također ima odora iz oba svjetska rata kao i onih iz Domovinskog rata. Zastupljene su i odore i eksponati koji su pripadali neprijateljskoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji i paravojnim formacijama koje su ratovale na području Pakraca 1991. godine.

Uz povijesne odore stoji zastava iz ureda predsjednika Tuđmana s Brijuna, te zastava koja se vijorila na kninskoj tvrđavi. Posebno vrijedne i interesantne su dvije originalne japanske zastave iz Drugog svjetskog rata, s pripadajućom zaštitnom vrećicom u kojoj su se nosile, od kojih je jedna naslovljena na ime Nagase Kuniyoshi.

Među eksponatima ima puno privatnih predmeta i osobnih stvari koje su pripadale vojnicima kao što su vojne iskaznice ili promidžbene cigarete Trommler koje su imali pripadnici nacističkog SS odreda, razne vojne karte, zemljovidi, odlikovanja.

Zbirka naoružanja sadrži razne pištolje, puške, mitraljeze, protuoklopna sredstva, raketne bacače i rakete. Dominira raketa višecjevnog lansera raketa M-77 Oganj. Vanjski postav ima dva vozila.

Posebno mjesto u muzeju posvećeno je Gordanu Ledereru, legendarnom snimatelju HTV-a koji je kao ratni reporter poginuo 10. kolovoza 1991. godine na Baniji, na brdu Čukur.