HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Kralja Tomislava 10, 44000 Sisak
Sisačko-moslavačka županija
ADRESA
- Kralja Tomislava 8, 44000 Sisak
- čuvaonica, Obala Tome Bakača Erdodyja 57, 44000 Sisak
- , Barutana, Marijana Cvetkovića 2a
44010 Sisak-Caprag
- , Drvena tradicijska kuća, Obala Tome Bakača Erdodyja
44000 Sisak
- Utvrda Stari grad Sisak, Obala Tome Bakača-Erdodyja 58, 44000 Sisak
- Holandska kuća, Rimska 10, 44000 Sisak
RADNO VRIJEME
> Stari grad Sisak je zatvoren za javnost zbog šteta uzrokovanih potresom 29. prosinca 2020.
> zbog konstruktivne obnove zgrade Info-centra Holandska kuća, od 6. ožujka 2023. HoKu je zatvoren za posjetitelje

> Muzej (zbog štete uzrokovane potresima otvoren je samo dio izložbenih postava)
- ponedjeljak - petak 9 - 17 h
- subota 9 - 12
izvan radnog vremena moguće su grupne posjete uz prethodnu najavu (pozivom na tel. 044/811-811 ili na e-mail adresu ravnatelj@muzej-sisak.hr)


T 044/811-811
F 044/543-225
E ravnatelj@muzej-sisak.hr
W https://muzej-sisak.hr/
Kako doći do muzeja
> Muzej
nalazi se u središtu grada, 10 minuta hoda od autobusnog i željezničkog kolodvora
u gradu je postavljena smeđa signalizacija za kulturne ustanove tako da se muzej može lako pronaći

> Utvrda Stari grad Sisak
locirana je oko 2 km od centra grada Siska
do nje se može doći vlastitim prijevozom ili pješice (dvadesetak minuta od Muzeja); slijediti putokaze „smeđe signalizacije“

> Info centar industrijske baštine – Holandska kuća
nalazi se u središtu grada, uz rijeku Kupu, 5 minuta hoda od autobusnog i željezničkog kolodvora
Parkiralište
> Muzej
nalazi se ispred Muzeja, a nekoliko velikih parkirališta (u sklopu ŠRC-a Sisak, Tržnice…) udaljeno je oko 300 m

> Utvrda Stari grad Sisak
da

> Info centar industrijske baštine – Holandska kuća
nalazi se u središtu grada, a veća parkirališta (u sklopu ŠRC-a Sisak, Tržnice…) udaljena su oko 300 m
Stručna vodstva
stručno vodstvo se rezervira na broj telefona 044/811-811 ili na e-mail adresu ravnatelj@muzej-sisak.hr
vodstvo je moguće i na engleskom jeziku
cijena vodstva u Muzeju i Info centru industrijske baštine - Holandska kuća (po grupi, zasebno za svaku lokaciju) je 15 Є (113,02 kn) u radnom vremenu, a nakon radnog vremena 20 Є (150,69 kn)
stručno vodstvo gradom Siskom iznosi 40 Є (301,38 kn)
Grupni posjeti
Grupu može sačinjavati najviše 25 osoba. Ako ima više osoba od predviđenog broja za grupu, bit će podijeljeni na onoliko grupa koliko ima stručnih voditelja.
Grupu je potrebno prethodno najaviti, a ako najavljena grupa ne dođe i pri tome se ne odjavi najmanje dan prije predviđenog vodstva, vodstvo će se naplatiti bez obzira na neizvršenu uslugu vodstva.
Grupu je moguće najaviti u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10 od 7,30 do 15,30, na broj telefona 044/811-811 ili na e-mail adresu ravnatelj@muzej-sisak.hr

Edukativno-kreativne radionice
Tema se dogovara prethodno (školsko gradivo se usklađuje s muzejskim predmetima i aktualnim izložbama). Radionice su u trajanju od 60 minuta i maksimalan broj polaznika radionice je 30 osoba. Cijena je 1,50 Є (11,30 kn)
po sudioniku.
Fotografiranje
da, uz dopuštenje ravnatelja (uputiti pisanu zamolbu najmanje tjedan dana unaprijed)
Cijena ulaznice
> Gradski muzej Sisak
pojedinačni posjeti:
- odrasli: 2 Є (15,06 kn)
- učenici, studenti: 1 Є (7,53 kn)
- djeca do 7 g., umirovljenici: besplatno

grupe:
- odrasli: 1,50 Є (11,30 kn)
- učenici, studenti, umirovljenici, djeca do 7 g.: 1 Є (7,53 kn)

članovi ICOM-a, HMD-a i sl. muzejskih udruženja: besplatno

Muzejska trgovina
> Muzej
prodaju se muzejska izdanja (katalozi, godišnjaci i dr.), nakit i suveniri
radno vrijeme je isto kao i radno vrijeme muzeja za posjetitelje

> Holandska kuća
muzejska izdanja i suveniri
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Gradski muzej Sisak - djelomično, dostupno samo u prizemlju.
Holandska kuća - da
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - gradski
Djelokrug lokalni
Osnivač grad
Godina osnutka1951.
Ravnatelj Marijan Bogatić
Voditelj
Muzej ima:
- povremene izložbe
- restauratorsku radionicu (arheološki materijal, predmeti od metala - voditelj: Neven Peko)
- preparatorsku radionicu (voditelj: Josip Sekulić)
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev)
- muzejsku trgovinu

Muzej

O MUZEJU

Inicijativa za osnutak muzeja potječe iz 1942. g. kada je osnovano društvo Muzej i knjižnica grada Siska. Period muzejskog djelovanja u okviru društva završen je osnivanjem i otvaranjem za javnost muzeja pod nazivom Gradski muzej Sisak.

Prva izložba  svečano je otvorena 1. svibnja 1951. godine i taj  datum smatra se danom osnivanja Gradskog muzeja u Sisku.

U Sisku je 1957. godine osnovan i Muzej i arhiv narodne revolucije za područje Siska, Petrinje, Gline, Kostajnice i Dvora te počinje intenzivno prikupljanje i obrađivanje građe u obje ustanove. Na osnovi rješenja Skupštine općine Sisak od 15. prosinca 1964. godine dolazi do spajanja Gradskog muzeja i Muzeja i arhiva revolucije u jedinstvenu muzejsku ustanovu - Muzej Sisak. Ova ustanova kao integrirana ustanova djeluje od 1. siječnja 1965. godine i obavlja muzejsku djelatnost na području općina Sisak, Petrinja, Glina, Kostajnica i Dvor.

Novim Statutom i Pravilnikom o unutrašnjem ustrojstvu i radu Muzeja 1995. godine promijenjen je njegov naziv u Gradski muzej Sisak, čime je utvrđeno i novo područje njegovog djelovanja. Danas je to muzej općeg tipa koji obavlja muzejsku djelatnost na području grada Siska. 

Fundus Muzeja obuhvaća više od 30 000 predmeta. Najbrojnija je arheološka građa koja potječe iz vremena od prapovijesti do srednjeg vijeka. Iz prapovijesti datiraju brojna karakteristična oruđa i kipići. Iz brončanog doba izdvajaju se šuplja sjekira (kelt) i mač tipa Sprockhoff. Brončana ilirska kaciga iz 6. st. pr. Krista potječe iz starijega željeznog doba. Najveći broj nalaza mlađega željeznog doba (latena) vezano je za naselje Segesticu: keramičke posude, dječje igračke, fibule, bojni noževi, britve i srpovi. Iz vremena rimske Siscije (1. st. pr. Krista) potječu vojni predmeti, među kojima se izdvaja vojnička kaciga. Vrijedni su ostaci ukrašene kamene arhitekture. Brojni nalazi svjedoče o životu grada u to doba: opeke, staklarska peć, kalupi za svjetiljke, kalupi za izradu fibula i privjesaka.

Iz kasnoantičkog razdoblja ljepotom izrade izdvaja se metalna svjetiljka u obliku janjeta iz 4. - 5. st. Malobrojni srednjovjekovni nalazi (6. - 16. st.) svjedoče o kontinuitetu naselja i kultura na tom području. Stotinjak predmeta je avaro-slavenske, germanske i starohrvatske provenijencije: raznovrsni nakit, dijelovi konjske opreme, oružje i oruđe te ulomci keramičkih posuda. U značajnije nalaze starohrvatskog doba ubraja se ulomak oltarne pregrade - pluteja, ukrašenoga predromaničkom pleternom ornamentikom. 

Među numizmatičkom građom brojne su ilirske i keltske kovanice, a najviše je rimskog novca, osobito onoga kovanog u Sisciji. Medalje pripadaju razdoblju 17. - 20. stoljeća.  

Povijesna građa odražava kulturni, povijesni i gospodarski razvoj Siska. Tu su cehovska i društvena obilježja, obrtnički proizvodi, sakralni predmeti, namještaj, staklo, porculan, odjeća, osobni predmeti. Arhivska građa prati povijest Staroga grada i bitke s Turcima, razvoj brodarstva i obrta, osnivanje društava i institucija, a sadržava i osobne dokumente poznatih Siščana. Predmeti iz novije povijesti i suvremenosti tematski obuhvaćaju široko područje društvenoga, političkoga, vojnoga, gospodarskoga, kulturnoga i svakodnevnog života, s naglaskom na prijelomnim zbivanjima i osobama koje su obilježile život grada.

Umjetničku građu čine slike, skulpture i grafike, većinom hrvatskih autora, među kojima su V. Becić, M. C. Crnčić, B. Čikoš-Sesija, O. Herman, A. Motika, M. Uzelac i dr., te djela umjetnika koji su životom i radom vezani za sisačko područje: A. Biočića, J. Bužana, Z. Gradiša, Ž. Janeša, I. Marekovića, P. Pirš, M. Steinera, S. Striegla, Z. Šulentića, S. Zadrović... 

Etnografska se građa odnosi šire područje grada Siska te na naselja Posavine, Pokuplja i Banovine. Uz dokumentaciju o specifičnome narodnom graditeljstvu, zbirku čine pokućstvo ručne izrade, ribarski alati, obrtnički proizvodi (lončarski i košaraški), tkalački stanovi i alatke za proizvodnju tekstila te obilje raskošno izrađenih tekstilnih predmeta i nakita.  

U nadležnosti Muzeja je i sisačka utvrda Stari grad iz 16. stoljeća, spomenik kulture najviše kategorije, sagrađena radi obrane od Turaka. Utvrda Stari grad zatvorena je zbog štete uzrokovane potresom 29. prosinca 2020. godine.

Muzej je vlasnik prostora bivše vojarne Barutana, budućeg muzejskog postava Domovinskog rata. Vojarna Barutana bila je prvi osvojeni objekt bivše JNA u koji su ušle hrvatske postrojbe 3. rujna 1991. godine i kao takva od iznimne je važnosti u novijoj hrvatskoj povijesti.

Od 2017. godine Muzej je na upravljanje dobio i Park skulptura Željezare Sisak. Gradski muzej Sisak ima obvezu redovitog održavanja arheološkog lokaliteta „Siscia in situ“ i arheološkog parka „Sveti Kvirin“. 

Od prosinca 2019. godine Gradski muzej Sisak upravlja Info-centrom industrijske baštine - Holandska kuća. Holandska kuća naziv je za staro žitno skladište iz druge polovice 19. stoljeća koje se nalazi u strogom centru grada i predstavlja jedan od njegovih simbola. Tu  je uređen info centar s multimedijalnim izložbenim prostorom za prezentaciju industrijske baštine grada Siska i izložbeni prostor zbirke starodobnih fonografa, gramofona i radio uređaja sisačkog kolekcionara Velimira Krakera. Info centar industrijske baštine Holandska kuća, zbog konstruktivne obnove zgrade, zatvoren je za posjetitelje od 6. ožujka 2023. godine.

Poslanje muzeja

Gradski muzej Sisak kao središnja ustanova u kulturi grada Siska, ima cilj razviti sve segmente muzejske djelatnosti, sačuvati i predstaviti dragocjenu materijalnu i nematerijalnu baštinu sisačkog kraja, naglasiti njihove specifičnosti, od razdoblja prapovijesti do suvremenosti.Čuvajući, stručno i znanstveno obrađujući svjedočanstva povijesti, organizirajući i upotpunjavajući muzejske zbirke, komunicirajući dostignute spoznaje, prezentira prikupljena znanja i informacije o prošlosti i tradiciji, Muzej želi pobuditi interes i naglasiti ključne trenutke povijesnog razvoja, koji je bitno oblikovao suvremeni trenutak Siska. Kroz svoju djelatnost nastoji odgovoriti potrebama suvremenog društva i sredine u kojoj djeluje.Osobitu pozornost Muzej usmjerava svojoj publici kojoj pripadaju osobe različite životne dobi, obrazovanja, interesa i svega onoga što određuje profil jednog posjetitelja, s ciljem da svaki od njih nauči nešto novo, ugodno provede vrijeme te tako postane motiviran za ponovni dolazak.

Zbirke

ARHEOLOŠKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Novovjekovna zbirka; voditelj: Ivana Boras Brlić
arheološka

Srednjovjekovna zbirka; voditelj: Ivana Boras Brlić
arheološka

Zbirka amfora i pitosa; voditelj: Iskra Baćani
arheološka

Zbirka fine keramike i keramoplastike; voditelj: Iskra Baćani
arheološka

Zbirka kamenih predmeta i građevnog materijala ; voditelj: Iskra Baćani
arheološka

Zbirka keramičkih predmeta ; voditelj: Iskra Baćani
arheološka

Zbirka keramičkih svjetiljki i kadionica; voditelj: Tea Tomaš Barišić
arheološka

Zbirka koštanih predmeta ; voditelj: Iskra Baćani
arheološka

Zbirka metalnih predmeta ; voditelj: Tea Tomaš Barišić
arheološka

Zbirka nakita i gema ; voditelj: Tea Tomaš Barišić
arheološka

Zbirka prapovijesti ; voditelj: Ivana Boras Brlić
arheološka

Zbirka staklenih predmeta ; voditelj: Iskra Baćani
arheološka

Zbirka stolnog i kuhinjskog posuđa; voditelj: Tea Tomaš Barišić
arheološka

ETNOGRAFSKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka nematerijalne baštine ; voditelj: Katica Mrgić
etnografska

Zbirka nošnji, oglavlja i nakita
etnografska

Zbirka Orlić; voditelj: Katica Mrgić
etnografska

Zbirka Šoštarić; voditelj: Katica Mrgić
etnografska

Zbirka tekstila
etnografska

Zbirka tradicijskog domaćinstva
etnografska

Zbirka tradicijskog gospodarstva; voditelj: Katica Mrgić
etnografska

Zbirka Turnšek - tekstil Donje Posavine; voditelj: Katica Mrgić
etnografska

GALERIJSKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka Antolčić; voditelj: Iskra Baćani
dokumentarna, knjižna građa, tiskana građa, umjetnička, primijenjena umjetnost, skulptura, grafika, slikarstvo

Zbirka grafika i crteža ; voditelj: Iskra Baćani
umjetnička, grafika

Zbirka Janeš ; voditelj: Iskra Baćani
umjetnička

Zbirka ostavštine Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak (pohrana) ; voditelj: Iskra Baćani
umjetnička

Zbirka skulptura ; voditelj: Iskra Baćani
umjetnička

Zbirka slika ; voditelj: Iskra Baćani
umjetnička

Zbirka umjetničke fotografije; voditelj: Iskra Baćani
umjetnička, fotografska

KULTURNO-POVIJESNI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Dokumentarna zbirka I ; voditelj: Davorka Obradović
dokumentarna, povijesna

Dokumentarna zbirka II ; voditelj: Davorka Obradović
dokumentarna, povijesna

Sakralna zbirka ; voditelj: dr. sc. Vlatko Čakširan
povijesna, umjetnička, sakralna, kulturno-povijesna

Tehnička zbirka; voditelj: dr. sc. Vlatko Čakširan
tehnička, kulturno-povijesna

Zavičajna zbirka ; voditelj: Davorka Obradović
knjižna građa, povijesna, tiskana građa, kulturno-povijesna

Zbirka ambalaže i reklamnog materijala; voditelj: dr. sc. Vlatko Čakširan
industrijska, povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka Ateliera Noršić
povijesna, fotografska

Zbirka Bravarska radionica Nikole Karasa ; voditelj: dr. sc. Vlatko Čakširan
memorijalna, ambijentalna, povijesna

Zbirka fotografija, fotografskih albuma, negativa i filmske građe
povijesna, fotografska

Zbirka Kraker; voditelj: mr. sc. Predrag Jelić
tehnička, glazbena

Zbirka kućanskih predmeta; voditelj: dr. sc. Vlatko Čakširan
povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka lula; voditelj: dr. sc. Vlatko Čakširan
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna

Zbirka militarija
povijesna

Zbirka namještaja; voditelj: dr. sc. Vlatko Čakširan
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka novina; voditelj: Davorka Obradović
povijesna

Zbirka obrta; voditelj: dr. sc. Vlatko Čakširan
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna

Zbirka odlikovanja, medalja, plaketa, priznanja i značaka
povijesna

Zbirka plakata
povijesna, tiskana građa

Zbirka rukopisa Fabijana Kovača; voditelj: Davorka Obradović
povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka sitnog tiska; voditelj: Davorka Obradović
povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka starih razglednica ; voditelj: Davorka Obradović
povijesna, tiskana građa, kulturno-povijesna

Zbirka varia ; voditelj: dr. sc. Vlatko Čakširan
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna

Zbirka zastava
povijesna

NUMIZMATIČKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka medalja ; voditelj: Ivana Boras Brlić
numizmatička, povijesna

Zbirka novovjekovnog kovanog novca ; voditelj: Ivana Boras Brlić
numizmatička

Zbirka papirnatog novca ; voditelj: Ivana Boras Brlić
numizmatička

Zbirka predrimskog novca; voditelj: Ivana Boras Brlić
numizmatička

Zbirka rimskog kasnocarskog novca; voditelj: Ivana Boras Brlić
numizmatička

Zbirka rimskog republikanskog i ranocarskog novca; voditelj: Ivana Boras Brlić
numizmatička

Zbirka srednjovjekovnog novca; voditelj: Ivana Boras Brlić
numizmatička

ODJEL ZA SURADNJU S JAVNOŠĆU
PEDAGOŠKI ODJEL
 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (18)

Svi rezultati
 

Personalni arhiv (2)

Božena Kraguljac

Ustanova Gradski muzej Sisak

Ivo Maroević

Ustanova Gradski muzej Sisak, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Restauratorski zavod Hrvatske
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (142)

Carić, Mario; Štimac Dedić, Lovorka

Megafauna

Sisak, Gradski muzej Sisak, 2023
Baćani, Iskra; Tomaš-Barišić, Tea; Boras Brlić, Ivana

Zaštitna arheološka istraživanja Gradskog muzeja Sisak 2011. - 2020.

Sisak, Gradski muzej Sisak, 2023
 
Svi rezultati