HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Putniković 5, 20248 Putniković
Dubrovačko-neretvanska županija
ADRESA
- Putniković 7, 20248 Putniković
- Putniković 14, 20248 Putniković
RADNO VRIJEME
prosinac - ožujak
7.30 – 14.30 sati
Travanj - studeni
7.00 – 20.00 sati

T 020/756-202, 099 857 6175
F 020/756-201
E putnikovic.pz@gmail.com, muzejvino@gmail.com
Parkiralište
da, ispred zgrade nalazi se veliko parkiralište
Stručna vodstva
da
Grupe i stručna vodstva potrebno je najaviti na broj telefona 091 561 7780
Vodstva su na hrvatskom i na engleskom jeziku.
Grupni posjeti
da
Najmanji broj osoba za grupu je 10, a najveći 50
Grupe i stručna vodstva potrebno je najaviti na broj telefona 091 561 7780

Fotografiranje
da
Fotografiranje postava za nekomercijalne indivualne svrhe je dopušteno, dok je za fotografiranje pojedinih predmeta iz postava i zbirki za komercijalne, propagandne i druge svrhe potrebno tražiti dozvolu uz odgovarajuću naknadu.
Cijena ulaznice
pojedinci:
odrasli: 3 Eur
odrasli s degustacijom (kvalitetna): 4 Eur
odrasli s degustacijom (vrhunska): 5 Eur
djeca do 12 godina: 1.5 Eur
članovi ICOM-a, HMD-a i sl. muzejskih udruženja: ICOM, ICOMOS, HMD - besplatno

grupe:
odrasli s vođenom turom: 3.75 Eur
odrasli s vođenom turom i degustacijom (kvalitetna): 4 Eur + PDV
odrasli s vođenom turom i degustacijom (vrhunska): 5 Eur + PDV
odrasli s vođenom turom i degustacijom (miks): 6 Eur + PDV
Muzejska trgovina
da
Buteljirano vino i maslinovo ulje s područja poluotoka Pelješca, poklon paketi s odabranim vinima, suvenirski program – privjesci, figurice i lutke, podlošci i dr.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - ostalo
Djelokrug
Osnivač domaća pravna osoba
Godina osnutka.
U sastavuPutniković, poljoprivredna zadruga
RavnateljIvo Đuračić
Voditelj Ivica Kipre
Muzej ima:
- stalni postav

Muzej

O MUZEJU

Muzej vinogradarstva i vinarstva – Putniković zamišljen je kao kulturno središte Pelješca i referentna točka za prezentaciju bogate vinogradarske i vinarske tradicije Pelješca, Dubrovačko-neretvanske županije ali i čitave Hrvatske. Osnovan je na ideji da se kroz interdisciplinaran i ekonomski održiv način povežu zadrugarstvo, industrija vina i baštinske vrijednosti.

Radi se o specijaliziranom Muzeju koji je jedinstven po tome što je njegov osnivač Poljoprivredna zadruga Putnikovići. Brojnim ulaganjima u seosku infrastrukturu Zadruga pomaže razvoj lokalne zajednice, a uspostavom Muzeja vinogradarstva i vinarstva jačaju se atraktivni činitelji ruralnog turizma koji se posljednjih godina, naročito nakon izgradnje autoceste, uspiješno razvija.

Na određeni način Muzej vinogradarstva i vinarstva je muzej zajednice i sadrži elemente eko muzeja u kojemu su involviranost i održivost ključne stavke. Osim postava u prostorima kušaonice uz Muzej može se konzumirati bogata tradcijska gastronomska i enološka baština toliko specifična za područje južnog Jadrana. Uz postojeću zgradu u kojoj se nalazi muzej, kongresna dvorana i kušaonica, u procesu izgradnje je vinoteka odnosno konoba namijenjena turističkim posjetima, a plan je urediti i pokazno – eksperimentalni vrt kroz u kojem će se posjetiteljima predstaviti sorte vinove loze s područja Pelješca. Svojim zabavnim i gastronomskim programima kao i uključenošću u širu turističku ponudu kroz različite programe.

Preteča Poljoprivredne zadruge Putnikovići pa time i Muzeja je Crnogorska seoska blagajna koja je bila osnovnana već 1911. u selu Putniković, čije je prvi upravitelj bio don Ivo Gjuračić. Odmah po osnutku zadruga je postala i članicom Zadružnog saveza Dalmacije.

Nakon kratkog razdoblja prekida rada, poslije Drugog svjetskog rata zadruga je obnovljena pod nazivom Poljoprivredna zadruga Putnikovići, a broj zadrugara porastao je na 175. Zadruga je imala za cilj svojim radom unaprijediti plasman i distribuciju lokalnog vina ali i osnažiti razvoj samoga sela.

Prva ideja o uspostavi Muzeja iznesena je u časopisu Zadrugar, br. 1., 1. srpnja 2005., a široj je javnosti predstavljena 20. listopada 2005. u okivru Međunarodnog susreta vinara i vinogradara – Sabatina u Dubrovniku kada je u svom izlaganju vinarski stručnjak Želimir Bašić iz Zadružnog saveza Dalmacije iznio ideju o osnivanju Prvog hrvatskog vinskog muzeja sa sjedištem na Pelješcu. Njegova ideja naišla je na  potporu šire zajednice i uprave, te je realiziran prvi ugovor o darovanja građe za budući Muzej od strane Želimira Bašića, dok  je u svibnju 2017. otvoren novouređeni Dom vinarske tradicije s privremenim postavom predmeta iz Etnografsko-vinogradarsko-vinarske zbirke u prizemlju. Dvije godine iza, 2019. za javnost je otvoren i postav drugog kata s predmetima iz Zbirke povijesnog razvoja vinove loze kojom se predstavlja povijesni razvoj vinogradarstva i vinarstva Hrvatske i Dalmacije od antike do suvremenosti. Tada je potpisan još jedan ugovor o ustupanju građe od strane Želimira Bašića.

Nakon uređenja prizemlja i prvog kata, prostor potkrovlja, koji prvotno nije bio promišljan kao izložbeni prostor, pokazao se pogodnim za predstavljanje građe iz fundusa Zbirke tradcijskog gospodarstva i Zbirke vino u tradiciji življenja, te je time tematski zaokružena priča o povijesnoj, društvenoj i kulturnoj ulozi vinogradarstva u životu zajednice.

11. srpnja 2023. Ministarstvo kulture i medija izdalo je Rješenje o postojanju svih zakonskih uvjeta za osnivanje Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković kao ustrojbene jedinice Poljoprivredne zadruge Putniković. Prikupljena građa prethodno je inventirana u nekoliko zbirki a to su: Etnografsko-vinogradarsko-vinarska zbirka (237 predmeta), Zbirka povijesnog razvoja  vinove loze (155 predmeta), Zbirka vino u tradiciji življenja (411 predmeta), Zbirka tradicijskog gospodarstva (381 predmet), Zbirka slika (22 predmeta), Zbirka numizmatike (461 predmet), Zbirka etiketa (169 predmeta).

Postav muzeja predstavljen je kroz tri tematske cjeline u prizemlju, prvom katu i potkrovlju. U prizemnom dijelu predstavlja se predmetna građa kojom su obuhvaćeni poslovi od pripreme zemljišta, obrade kamena i izrade međa i podzida, sađenja i obrezivanja vinove loze, jematve i obrade grožđa, proizvodnje vina i drugih alkoholnih pića od grožđa, bačvarstvo, transporta i prodaje vina. Osim materijalne građe u prizemlju se predstavlja i nematerijalna kulturna baština kroz zasebene teme.

Na prvom katu predstavljena je povijest vinove loze odn. vinogradarstva od 12 miljuna godina pr. Kr. s replikom okamine vinove loze iz Radboe, preko brončanog doba i Iliria, grčkih naseobina, Rimljana, dolaska Slavena i Hrvata, preko mletačkih, francuskih i drugih utjecaja te dokumentacijska i knjižna građa.

U potkrovlju je predstavljena inscenacija ognjišta tzv. zognja ili komina s popretom. U zasebnim odjeljcima prikazani su predmeti iz sfere tradicijskih zanata, obrta, rukotvorina i gospodarstva. Slijedom navedenog može se vidjeti izrada reča za mlin za masline, predmeti uz žetvu i mljevenje žita žrvnjem, sprave za školjkarstvo i ribarstvo, sprave za ovčarsto i produkciju tekstila, mjerne sprave – vage i mjerice, alati postolarskog obrta, košaraštvo, praćka i gvožđa za lov, maškuli i dr. 

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Etnografsko-vinogradarsko-vinarska zbirka; voditelj: Ivica Kipre
etnografska, ambijentalna, kulturno-povijesna

Zbirka etiketa; voditelj: Ivica Kipre
dokumentarna, etnografska, industrijska, povijesna, tiskana građa, kulturno-povijesna

Zbirka numizmatike; voditelj: Ivica Kipre
numizmatička, povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka povijesnog razvoja vinove loze; voditelj: Ivica Kipre
arheološka, biografska, dokumentarna, etnografska, pedagoška, povijesna, tiskana građa, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka slika; voditelj: Ivica Kipre
dokumentarna, etnografska, pedagoška, tiskana građa

Zbirka tradicijskog gospodarstva; voditelj: Ivica Kipre
etnografska, povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka vino u tradiciji življenja; voditelj: Ivica Kipre
etnografska, ambijentalna, povijesna