HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Sv. Ćirila i Metoda 2, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
RADNO VRIJEME
> 1. lipnja - 30. rujna:
svaki dan 9 - 22.30 h (posljednji ulaz do 22 h)

> 1. listopada - 31. svibnja:
svaki dan 9 - 21 h (posljednji ulaz do 20.30 h)

zatvoreno na Badnjak, Božić, Novu godinu, Uskrs i blagdan Svih svetih
na Staru godinu otvoreno od 9 - 18 h

T 01/4851-021
E info@brokenships.com
W http://www.brokenships.com
Kako doći do muzeja
Muzej se nalazi na Gornjem gradu;
- od tramvajske postaje na Trgu bana J. Jelačića (1, 6, 11, 12, 13, 14, 17) pješice Zakmardijevim stubama ili Radićevom ulicom
- od tramvajske postaje u Ilici ili Frankopanskoj (1, 6, 11, 12, 13, 14, 17) pješice Mesničkom ulicom
- uspinjačom iz Tomićeve (vozi svakih 10 minuta)
Parkiralište
javne garaže Ilica i Tuškanac
Stručna vodstva
ne, što je u skladu s prirodom zbirke
Grupni posjeti
grupu čini min. 15 osoba;
grupe je potrebno najaviti na email info@brokenships.com

Cijena ulaznice
odrasli: 40 kn
učenici, studenti (uz predočenje iskaznice), osobe s invaliditetom, umirovljenici (65+): 30 kn
grupe (15 i više osoba): 30 kn po osobi, uz najavu barem 7 dana unaprijed na info@brokenships.com
Muzejska trgovina
prodaja monografija i originalnih suvenira razvijenih u suradnji s vodećim hrvatskim dizajnerima te inspirirani temom Muzeja
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status B
Vrsta specijalizirani muzej -
Djelokrug međunarodni
Osnivač
Godina osnutka2010.
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav

Muzej

O MUZEJU

"Ako vam je slomljeno srce, pođite u Zagreb", mogući je moto ovoga jedinstvenog muzeja - umjetničkog koncepta koji izlaže predmete i uspomene preostale nakon prekida ljubavnih veza te priče i sjećanja vezana za njih.

 

Muzej prekinutih veza projekt je zagrebačkoga umjetničkog tandema i nekadašnjega ljubavnog para Olinke Vištice i Dražena Grubišića koji su, polazeći od pretpostavke da predmeti posjeduju "holograme" sjećanja i emocija, željeli kreirati prostor "sigurnosne memorije" ili "zaštićenog sjećanja" za očuvanje materijalne i nematerijalne emotivne baštine prekinutih veza.

 

Nakon iznimnog uspjeha prvog postava Muzeja, predstavljenoga u brodskom kontejneru unutar 40. Zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna, te izuzetne medijske popraćenosti, Muzej se s velikim uspjehom nastavio razvijati nizom domaćih i međunarodnih gostovanja, a Ljubljana, Sarajevo, Berlin, Beograd, Nitra, Singapore, San Francisco, Manila, Cape Town, Istanbul i London samo su neki od gradova koji su ga dosad ugostili.

 

Budući da je riječ o ideji s kojom se svaki pojedinac može identificirati i koja nas sve duboko dira, projekt je vrlo brzo pobudio veliko zanimanje javnosti i publike, koja je i promatrač i sukreator Muzeja. Zbog nezaustavljivog procesa prekidanja ljubavnih veza, muzejski se postav stalno i neograničeno obnavlja, bilo komunikacijom putem web portala, bilo tijekom međunarodnih i domaćih gostovanja. Pri svakom gostovanju s lokalnim se partnerima neposredno prije izložbe inicira skupljanje izložaka iz te sredine, a nakon izložbe prikupljeni se predmeti pohranjuju i izlažu u Zagrebu.

 

Stalni je postav Muzeja smješten na Gornjem gradu, u palači Kulmer. Izloženi su predmeti podijeljeni na poglavlja koja tematiziraju putovanja i ljubav na daljinu, predmete strasti i (ne)realiziranih želja, bijes i ljutnju kao reakciju na prekid ili način na koji je do njega došlo, bol zbog partnerove smrti, utjecaj povijesnih okolnosti (rata, politike), vrijeme i obrede, dom... Predmeti u postavu izmjenjuju se, a svaki predmet prati priča vezana za njega, odnosno prekinutu vezu. Sve legende su dvojezične, na hrvatskom i engleskom jeziku, a uz njih su dostupni i prijevodi na njemački, francuski, talijanski, španjolski i japanski jezik, kojima se može pristupiti i putem QR kodova.

 

Među izlošcima se, primjerice, mogu vidjeti putne vrećice za mučninu kao uspomena na putovanja partneru, erotska pomagala koja nisu pomogla u oživljavanju strasti, proteza ratnog vojnog invalida koji se na terapijama zaljubio u socijalnu radnicu, francuska osobna iskaznica ("od velike ljubavi ostalo je samo državljanstvo"), prsten od kose, sjekira "promovirana u terapeutski instrument", kovčeg - "dvije i pol godine spakirane u jedan mali kovčeg... znao sam da će biti dovoljan mali kovčeg", antikni sat - "Poklon iz '87 od S. K. koja je bila zaljubljena u antikvitete: da je staro i da ne radi. Zato više i nismo zajedno."...

Europski muzejski forum 2011. g. dodijelio je Muzeju prekinutih veza prestižnu nagradu “Kenneth Hudson” za najinovativniji muzej u Europi.