HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 

Krenite u istraživanje povijesti i ljepota starog Zagreba i otkrijte kakve tajne skriva mračna prošlost  glavnog grada Hrvatske.

ADRESA
Opatička 20, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
RADNO VRIJEME
Muzej grada Zagreba:
Opatička 20
utorak - subota: 10 - 18 h
nedjelja: 10 - 14 h
ponedjeljkom, blagdanom i državnim praznikom zatvoreno

Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991./1995.
Petrićeva 4/1
utorak, četvrtak i subota: 10 – 18 h


T 01/4851-358, 4851-361, 4851-362, 4851-364
F 01/4851-359
E mgz@mgz.hr
W https://www.mgz.hr/hr/
Kako doći do muzeja
Muzej se nalazi na Gornjem gradu;
- od tramvajske postaje na Trgu bana J. Jelačića (1, 6, 11, 12, 13, 14, 17) pješice Zakmardijevim stubama ili Radićevom ulicom preko Trga sv. Marka
- od tramvajske postaje u Ilici ili Frankopanskoj (1, 6, 11, 12, 13, 14, 17) pješice Mesničkom ulicom
- uspinjačom iz Tomićeve (vozi svakih 10 minuta)
Parkiralište
javna garaža Tuškanac od koje na Gornji grad vozi minibus
Stručna vodstva
prema dogovoru (najava na tel. Vodičke službe, 01/4851-361, 01/4851-362; ili e-mail: info@mgz.hr)
Vodstvo na hrvatskom jeziku za grupe 20 €
vodstvo na engleskom jeziku za grupe 30 €
Individualno vodstvo na hrvatskom jeziku 25 €
Individualno vodstvo na engleskom jeziku 35 €
Ekskluzivno kostimirano vodstvo za grupe na hrvatskom jeziku 80 €
Ekskluzivno kostimirano vodstvo za grupe na engleskom jeziku 100 €
Grupni posjeti
grupu čini min. 10 osoba
Fotografiranje
da
Cijena ulaznice
Stalni postav Muzeja grada Zagreba:
odrasli: 5 €
učenici, studenti, umirovljenici: 3 €
obiteljska ulaznica (obitelji s djecom do 15 godina): 8 €
grupe (više od 10 osoba): 3,5 € po osobi
grupe učenika, studenata i umirovljenika (više od 10 osoba): 2,5 € po osobi
djeca (do 7 g.): besplatan ulaz
osobe s invaliditetom: besplatan ulaz
nezaposleni građani RH: besplatan ulaz
studenti muzeologije, povijesti, povijesti umjetnosti i arheologije: besplatan ulaz
Zagreb Card: besplatan ulaz
članovi strukovnih udruga: ICOM, HMD, DPUH, ULUPUH, ICOMOS, NEMO: besplatan ulaz

ulaznica za povremene izložbe: 10 kn

Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991./1995.
ulaz slobodan


Zbirka - Stan arhitekta Viktora Kovačića
Entrance fee: 10 kn

Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža
Entrance fee: 10 kn

Zbirka dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin-Ribar
Entrance fee: 10 kn


Muzejska trgovina
da
Restoran / kafić
- restoran / caffe
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da, čuvarska će služba rado pomoći osobama u invalidskim kolicima
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- preparatorsku radionicu (za slikarstvo i grafiku - voditelj: Tihomir Stančec)
- preparatorsku radionicu (preparacija, restauracija i konzervacija predmeta od drveta: namještaja, skulptura itd - voditelj: Damir Živko)
- knjižnicu (dostupna javnosti; voditelj: Milena Bušić)
- restoran / caffe

Muzej

O MUZEJU

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba.

Od 1947. g. Muzej se nalazi na sjevernom prilazu gornjogradskoj kulturno-povijesnoj jezgri, u spomeničkom kompleksu negdašnjeg samostana opatica klarisa iz 17. st., u ulici koja je po njima i nazvana Opatičkom. S ulice se prolaznicima otvara pogled na pročelje oslikano iluzionističkim zidnim slikarijama - prozorima, znaku izolacije zbog stroge klauzure toga opatičkog reda i oznakom izvorne namjene zgrade.

Povijesno slojeviti arhitektonski kompleks Muzeja, koji uz zgradu samostana čine srednjovjekovna kula iz 13. st., spremište Kraljevine - žitnica iz 17. st. i pučka škola iz prve polovice 19. st., u cijelosti je obnovljen 1998. g. te se prostire na 6 000 m2. Radovi na obnovi (1992. - 1998.) prvi su put omogućili sustavno višegodišnje arheološko istraživanje terena (1991. - 1995.) unutar povijesne jezgre Zagreba.
Nalazi su otkrili prapovijesna i ranosrednjovjekovna naselja te potvrdili dugi kontinuitet života u gradu. Prezentirani su in situ, unutar zgrade Muzeja, kao početak kronološkog slijeda stalnog postava i u njezinu okružju, u muzejskom vrtu, koji je ujedno i odmorište u zelenilu za posjetitelje.

Stalni postav Muzeja, otvoren 1997./98. g., govori o gradu i njegovim stanovnicima od prapovijesti do danas, portretira grad u svim njegovim aspektima, od političkoga, crkvenoga, povijesnoga i gospodarskoga do arhitektonsko-urbanističkoga, kulturno-povijesnoga, zabavnoga i svakodnevnoga. U kontekstualiziranim zagrebačkim sekvencijama izložena su materijalna svjedočanstva o osobama koje su svojim djelovanjem bile generatori promjena što su postupno oblikovale i mijenjale grad.

Različiti aspekti života u gradu interpretirani su kombiniranim kronološko-tematskim pristupom u 45 tema predstavljenih kako "običnim", tako i umjetničkim predmetima. Prezentirani sadržaji popraćeni su odgovarajućom zvučnom kulisom, a u izložbene dvorane s temama iz 20. st. uključeni su i originalni audiozapisi te filmski i TV zapisi.

Priča o Zagrebu počinje interpretacijom arheoloških nalaza prezentiranih na mjestu otkrivanja - u samoj muzejskoj zgradi, koji svjedoče o kontinuitetu življenja na Gričkom brdu od željeznog doba do danas. Prikazano je prapovijesno naselje iz 7. st. pr. Krista (starije željezno doba) i kuća - radionica iz mlađeg željeznog doba, a arheološka karta upoznaje posjetitelja s najvažnijim nalazištima i nalazima u gradu i njegovoj regiji.

Povijesni prikaz Zagreba započinje pričom o prvom spomenu imena grada u 11. st.; legenda o postanku imena Zagreb ilustrirana je kruništem bunara s izvora Zagreb. Slijedi prikaz srednjovjekovnoga dvojnog grada: crkvenog Kaptola i slobodnoga kraljevskog Gradeca, njihovim međusobnim ispreplitanjima, ali i sukobima.

Život u srednjovjekovnom Gradecu obilježava gradnja crkve sv. Marka, sajmovi, škola i ljekarna, a status grada simboliziraju različita gradska znamenja (grb, zastava, pečatnjaci, diplome zaslužnih građana i sl.).

Osobitu važnost ima poglavlje o katedrali - simbolu crkvenoga grada, s idealno rekonstruiranim starim figuralnim portalom - iznimno značajnim spomenikom iz 17. st., inventarom i dijelovima oltara katedrale prije njezine obnove u 19. st.

Cjelina posvećena crkvi sv. Marka govori o bogatom baroknom ugođaju njezine nekadašnje unutrašnjosti i povezanosti sa cehovskim životom obrtničkoga Gradeca. Cehovske insignije (zastave, škrinje, tablice, djetićki listovi i isprave) karakteriziraju život Gradeca, ali i Kaptola od 17. do 19. st.

Na prvom katu predstavljene su klarise i njihov samostan. Maketa stanja iz sredine 17. st. prikazuje čitav arhitektonsko-urbanistički kompleks: samostan (1650.), Popov toranj (1247.), žitnicu (1657.) i Opatička vrata (18. st.). Tu su izloženi bogati nalazi nađeni podno samostana tijekom arheoloških istražnih radova, a koji govore o kulturi života i stanovanja Naših gospa Svete Klare, u čijim se prostorima danas nalazi Muzej grada Zagreba.

Nadalje se predstavlja važnost pobožnosti u životu grada te povijest i važnost crkvenih redova, osobito za obrazovanje u 17. st. Posebice je istaknuto štovanje Blažene Djevice Marije u Zagrebu i okolici.

Rekonstruiran je život velikaša u Zagrebu na primjeru poznatih obitelji Oršić i Rauch; zatim trgovački život u gradskom Podgrađu na prijelazu iz 18. u 19. st., potom doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini.

Rekonstrukcijom dućana i izloga u Ilici stvoren je ugođaj svakodnevnog života te najvažnije trgovačke ulice potkraj 19. st. Osobito je zanimljiva prostorna maketa Donjega grada koji se od sredine 19. st. razvija kao novo središte urbanog Zagreba. Istaknut je urbanistički program tzv. Zelene potkove s maketama najvažnijih objekata postavljenih na plan grada intarziran na podu dvorane.

U bogatom kazališnom životu Zagreba, među ostalim, istaknuti su predmeti vezani za plodan umjetnički rad naše najpoznatije vagnerijanke, svjetski poznate operne primadone Milke Trnine.

Utemeljenje groblja Mirogoj, uvođenje javnog prometa  i vodovoda te druga važna komunalna dostignuća 19. st. govore o naglom urbanističkom razvitku Zagreba.

U postavu se nalaze i predmeti iz zbirki pojedinih gradskih udruga 19. i s početka 20. st., koje reflektiraju društveni život i komuniciranje u gradu. Izložen je i izum Zagrepčanina Slavoljuba Penkale koji je stekao svjetsku slavu patentiranjem prve mehaničke olovke - penkale (1906.) koja je i danas u upotrebi.

Dvadeseto stoljeće prikazano je u osnovnim naznakama, interpretirajući najvažnije događaje koji su obilježili to burno razdoblje, od internacionalnog stila zagrebačke moderne arhitekture do života u Zagrebu tijekom Prvoga i Drugoga svjetskog rata. Promjena strukture stanovništva i njegova ekspanzija u socijalističkom razdoblju stvaraju potrebu za širenjem grada i novim urbanističkim programom za Južni Zagreb (prikazan maketom). Postav uključuje i mnoštvo zanimljivosti iz svakodnevnog života: brijačnicu, frizerski salon, "slatki Zagreb" i zabave, društveno raslojavanje koje se očituje na gradskim ulicama, Gradsko kupalište na Savi, planinarenje na Medvednici... Tu je i nezaobilazna Zagrebačka škola animiranog filma koja je Zagreb proslavila u svijetu.

Postav završava 1990-im godinama: osamostaljenjem Hrvatske, uspostavljanjem višestranačkog Sabora, ratom koji započinje u ljeto 1991. g., ali i proslavom 900. obljetnice zagrebačke biskupije (1994.) te posjetom pape Ivana Pavla II. Zagrebu 1998. g.

U hodniku je izloženo mnoštvo plakata koji su svojevrsni vizualni vremeplov zbivanja u 20. st.

Posebnu cjelinu čine zbirke darovane gradu Zagrebu: radna soba hrvatskoga skladatelja Ivana pl. Zajca; dio radne sobe senatora i književnika Augusta Šenoe; bogata umjetnička ostavština njemačke glumice Tille Durieux, u kojoj se nalazi pastel M. Chagalla i nekoliko skulptura E. Barlacha (dostupna i na: http://tilla.mdc.hr/Tilla_Durieux.aspx); Zbirka mehaničkih glazbenih automata urara i sakupljača Ivana Gerersdorfera (dostupna i na: http://mdc.hr/donacije/mgz/gerersdorfer/index_hr.html) i Zbirka stare ambalaže dr. Ante Rodina.

U vrijeme Fašnika Muzej u stalnom postavu priređuje tradicionalno dvodnevno događanje oživljene povijesti pod nazivom "Žive slike", kada se oživljeni kostimirani likovi iz zagrebačke povijesti predstavljaju današnjim posjetiteljima.

Muzej je 2000. g. bio nominiran za Nagradu za europski muzej godine - EMYA.

Poslanje muzeja

Muzej grada Zagreba suvremeno je organizirana baštinska ustanova, mjesto sakupljenog znanja i javni medij, i nakon sto godina vitalan, osjetljiv i brižan, kako za prošlost tako i za sadašnjost Zagreba. Obraćajući se starosjediocima, došljacima i gostima grada, muzej ima jednu jedinu zadaću: potaknuti interes za Zagreb, predstavljanjem osobitosti i ključnih točaka razvoja grada kroz raznovrsnost sadržaja i načina njihove interpretacije i prezentacije, u skladu s očekivanjima i potrebama suvremenoga društva.

Zbirke

INFORMATIČKI ODJEL
KNJIŽNICA
ODJEL DOKUMENTACIJE
ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU I MARKETING
ODJEL ZAŠTITE GRAĐE
PEDAGOŠKO-ANDRAGOŠKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka muzeografskih pomagala; voditelj: Vesna Leiner
pedagoška

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Antička zbirka ; voditelj: Aleksandra Bugar
arheološka

Kazališna zbirka; voditelj: Marina Perica Krapljanov
arhivska, biografska, dokumentarna, memorijalna, povijesna, umjetnička

Pretpovijesna arheološka zbirka ; voditelj: Aleksandra Bugar
arheološka

Srednjovjekovna arheološka zbirka ; voditelj: Boris Mašić
arheološka

Zbirka arhitektonske dokumentacije ; voditelj: dr. sc. Hela Vukadin-Doronjga
dokumentarna, povijesna, umjetnička

Zbirka arhivalija; voditelj: mr. sc. Goran Arčabić
arhivska, povijesna

Zbirka atelierske fotografije ; voditelj: mr. sc. Dubravka Stančec
fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka Borba; voditelj: Iva Kranjec
dokumentarna, fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka cehalija ; voditelj: Kristian Strukić
povijesna

Zbirka devocionalija ; voditelj: Kristian Strukić
povijesna, tiskana građa, sakralna, kulturno-povijesna, grafika

Zbirka Đure Slaka; voditelj: Iva Kranjec
dokumentarna, povijesna, fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka fotografija ličnosti i društva ; voditelj: mr. sc. Dubravka Stančec
fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka fotografija zagrebačkih događanja ; voditelj: mr. sc. Dubravka Stančec
fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka fotografija zagrebačkih vizura ; voditelj: mr. sc. Dubravka Stančec
fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka fotografske opreme i pribora; voditelj: mr. sc. Dubravka Stančec
fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka glazbenih automata Ivana Gerersdorfera ; voditelj: Zrinka Jelčić
povijesna, tehnička, glazbena

Zbirka građe vezane za Domovinski rat (u vlasništvu Grada Zagreba, privremeno pohranjena u MGZ); voditelj: Juraj Sekula
povijesna, umjetnička

Zbirka hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću; voditelj: dr. sc. Tihana Puc
umjetnička, grafika, slikarstvo

Zbirka igračaka; voditelj: dr. sc. Aleksandra Berberih-Slana


Zbirka Ivana pl. Zajca ; voditelj: Zrinka Jelčić
biografska, memorijalna, ambijentalna, glazbena

Zbirka Marije Braut; voditelj: Iva Kranjec
dokumentarna, povijesna, fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka militaria ; voditelj: Juraj Sekula
povijesna

Zbirka mode, modnog pribora i tekstila; voditelj: Maja Arčabić
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna

Zbirka muzikalija; voditelj: Zrinka Jelčić
kulturno-povijesna, glazbena

Zbirka namještaja, satova i drugog posoblja; voditelj: Maja Arčabić
povijesna, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka numizmatike i pečata; voditelj: mr. sc. Goran Arčabić
numizmatička, povijesna

Zbirka odlikovanja ; voditelj: Kristian Strukić
povijesna

Zbirka ostavštine zagrebačkih glazbenih legendi; voditelj: Marina Perica Krapljanov
biografska, povijesna, umjetnička, glazbena

Zbirka plaketa, medalja i značaka ; voditelj: mr. sc. Goran Arčabić
povijesna, umjetnička

Zbirka planova i regulacija grada Zagreba; voditelj: dr. sc. Hela Vukadin-Doronjga
dokumentarna, povijesna, umjetnička

Zbirka razglednica ; voditelj: mr. sc. Dubravka Stančec
tiskana građa, fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka Šime Radovčića; voditelj: Iva Kranjec
dokumentarna, povijesna, fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka skulptura; voditelj: dr. sc. Hela Vukadin-Doronjga
povijesna, umjetnička

Zbirka slikarstva, grafike i primijenjene grafike ; voditelj: Marina Perica Krapljanov
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna, grafika, slikarstvo

Zbirka stare ambalaže dr. Ante Rodina ; voditelj: Zrinka Jelčić
industrijska, povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka Tille Durieux ; voditelj: Vesna Vukelić-Horvatić
memorijalna, umjetnička

Zbirka Vladimira Horvata; voditelj: Iva Kranjec
fotografska

Zbirka Zagreb u Domovinskom ratu ; voditelj: Juraj Sekula
povijesna, umjetnička

Zbirka zagrebačke svakodnevice; voditelj: Kristian Strukić
povijesna, tehnička, umjetnička

Zbirka zagrebačkih fotoreportera; voditelj: Iva Kranjec
dokumentarna, kulturno-povijesna

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (101)

Godina 2012.
Godina 2012.
Godina 2012.
Naslov Duhovi
Godina 2012.
Godina 2012.
 
Svi rezultati
 

Personalni arhiv (5)

Lelja Dobronić

Ustanova Gliptoteka HAZU, Muzej grada Zagreba, Regionalni zavod za zaštitu spomenika...

Željka Kolveshi

Ustanova Muzej grada Zagreba

Vanda Ladović

Ustanova Muzej grada Zagreba

Nada Premerl

Ustanova Muzej grada Zagreba

Slavko Šterk

Ustanova Muzej grada Zagreba
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (228)

Ivan Standl: zagrebački fotograf (1832. - 1897.) :

Zagreb, Muzej grada Zagreba, 2023
Strukić, Kristian

Projekt Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba 2009. - 2021.

Zagreb, Muzej grada Zagreba, 2023
 
Svi rezultati