HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg bana J. Jelačića 23, 33000 Virovitica
Virovitičko-podravska županija
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak 9 -14 sati;
Utorak - petak 9 – 19 sati;
Subota 12 – 19 sati;
Nedjelja – samo za grupne posjete uz prethodnu najavu
T 033/722-127, 722-240
F 033/722-127
E muzej.virovitica1234@gmail.com
W https://muzejvirovitica.hr/
https://www.facebook.com/gradskimuzej.virovitica
Kako doći do muzeja
Muzej je u središtu grada, u dvorcu Pejačević smještenom u Gradskom parku; nalazi se na Podravskoj magistrali koja prolazi kroz središte Virovitice; pješice je od željezničkog kolodvora potrebno 20, a od autobusnog kolodvora 5 minuta.
Parkiralište
Uokolo cijelog perivoja (parka) raspoređena su parkirališta uz naplatu
Stručna vodstva
da
Stručno vodstvo nije potrebno rezervirati, potrebno je rezervirati stručno vodstvo na engleskom jeziku (muzej.virovitica1234@gmail.com ili na mob.: 099 488 7421)
Grupni posjeti
Najmanji broj osoba za grupu je 10. Cijena je 2 € za umirovljenike, učenike i studente. Cijena grupne ulaznice za odrasle je 3,5 €
stručno vodstvo (po grupi) – 27 €
Fotografiranje
da
Cijena ulaznice

Stalni postav:
odrasli – 6 €
učenici, studenti i umirovljenici – 3 €
za grupne posjete (od 10 do 30 osoba), cijena po osobi – 3,5 €
za grupne posjete učenika, studenata i umirovljenika (od 10 do 30 osoba), cijena po osobi – 2 €
obiteljska ulaznica (za obitelji s djecom mlađom od 15 godina) – 10 €
stručno vodstvo – 27 €

Povremene izložbe:
odrasli – 3 €
učenici, studenti i umirovljenici – 1,5 €
za grupne posjete (od 10 do 30 osoba), cijena po osobi – 1,5 €
za grupne posjete učenika, studenata i umirovljenika (od 10 do 30 osoba), cijena po osobi – 1 €
obiteljska ulaznica (za obitelji s djecom mlađom od 15 godina) – 4 €
Muzejska trgovina
Postoji Turistički informativni centar sa suvenirnicom koji uz suvenire vezane za Viroviticu, prodaje i muzejske suvenire, publikacije i ulaznice
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - zavičajni
Djelokrug lokalni
Osnivač grad
Godina osnutka1953.
Ravnatelj Mihaela Kulej
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: Andrej Malek)

Muzej

O MUZEJU

Gradski muzej Virovitica središnje je mjesto prezentacije i interpretacije bogate materijalne kulture podravsko-slavonskog kraja i s njom povezanih ideja, vrijednosti i stavova. Obnovljeni stalni postav i raznovrsne aktivnosti koje se na njega nadovezuju komuniciraju prošlost i sadašnjost teritorija iz perspektive čovjekove privrženosti drvu kao prirodnom materijalu koji obrađuje i koristi za svakodnevni život od pretpovijesti do danas. Povijesne šume u širem prostoru i zastupljenost velikog broja predmeta od tog materijala u fundusu Muzeja daju mu legitimitet da na temelju lokalne baštine korisnicima prenosi univerzalne poruke o kreativnosti čovječanstva potičući identifikaciju korisnika različitih uzrasta, interesa i obrazovanja s predstavljenim konceptima.

Gradski muzej Virovitica osnovan je u rujnu 1953. godine kao zavičajni muzej kompleksnog tipa za grad i kotar Viroviticu. Muzej je smješten je u Dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. U počecima stvaranja muzeja uz svesrdnu pomoć mnogih Virovitičana, poklonima, otkupom i sabiranjem, nabavljena je građa za arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu, likovnu zbirku, a osnivaju se biblioteka, arhiv i fototeka. Sakupljena muzejska građa izložena je kao "I. muzejska izložba" u svibnju 1954. godine.

Prvi stalni muzejski postav "Kroz prošlost Virovitice" otvoren je 1968. godine u velikoj dvorani na prvom katu Dvorca Pejačević, koja se do danas koristila i za brojne povremene izložbe i ima status muzejsko-galerijskog prostora. Od tada je postupno uređen čitav Dvorac. U okviru obilježavanja 750. obljetnice Virovitice, a u sklopu Znanstvenog skupa, 2. listopada 1984. godine otvoren je stalni postav arheološke, kulturno-povijesne, etnografske i likovne zbirke Branislava Glumca. Građa i stalni postav bili su izmješteni tijekom 1991. godine zbog ratne opasnosti, a vraćeni su u ljeto 1992. godine, od kada posjetioci mogu ponovno razgledati privremeni postav Muzeja. Dvorac Pejačević i gradski park koji ga okružuje nakon tri godine obnove za javnost su otvoreni krajem 2019. godine.

Fundus muzeja danas broji oko 5 000 predmeta, od kojih je gotovo 900 izloženo u Arheološkom, Etnološkom, Likovnom i Kulturno-povijesnom odjelu Muzeja.

Arheološki nalazi (najčešće od keramike, kamena, metala, stakla) potječu s lokaliteta u Virovitici i okolici iz vremena od pretpovijesti do kasnoga srednjeg vijeka. Najstariji izlošci pripadaju neolitiku (6000 - 3500 g. pr. Krista): kameni alat, oruđe i keramika. Različiti oblici keramičkih posuda iz kasnoga brončanog doba pripadaju virovitičkoj grupi kulture žarnih polja (groblja s urnama u kojima je pepeo pokojnika i brončanim prilozima) iz 13. st. pr. Krista, a u postavu su izložene brončane igle i manji bodež. Dolazak Kelta obilježen je dijelovima jednoga ratničkoga groba iz 3. st. pr. Krista s keltske nekropole u Zvonimirovu.

S rimskog nalazišta Bolentio u Orešcu potječu stakleni, brončani, željezni i keramički predmeti, a posebna je zanimljivost maketa rimske kuće.

Srednjovjekovno razdoblje obilježeno je nalazima bjelobrdske kulture iz 11. st. Luksuzne, lijevane brončane i srebrne naušnice, karičice, prsteni i privjesci pronađeni su u grobovima na lokalitetu u Zvonimirovu, a brončane karičice sa S-završetkom potječu s lokaliteta u Starom Gradcu.

S iskopavanja virovitičke utvrde iz 15. st., u gradskom parku, potječu keramičke posude i pećnjaci, kamena i olovna kugla, te drška noža od kosti.

Izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja. Od autora starije i srednje generacije zastupljeni su primjerice: I. Režek, M. Tartaglia, K. Hegedušić, Z. Prica, V. Jordan, M. Stančić, N. Kavurić-Kurtović, Lj. Stahov, D. Babić, M. Berber, D. Popović. U zbirci su i ostvarenja značajnih predstavnika hrvatske naivne umjetnosti: I. i J. Generalića, I. Rabuzina, M. Kovačića, I. Lackovića Croate.

Skulpturom su predstavljeni: I. Sabolić, B. Ružić, S. Sikirica, S. Jančić, M. Ujević, Z. Zlatić, E. Schubert. Osobito valja istaknuti djela virovitičkih slikara: N. Tricka, B. Marčeta Gregurić, A. Ibriksa, V. Šolca i kipara J. Šimića.

Građa Kulturno-povijesne zbirke obuhvaća period od 14. do kraja 20. st. i najvećim se dijelom odnosi na sam grad Viroviticu. Iz 16. i 17. st., kada se Virovitica nalazi u sastavu Osmanskog carstva, ističe se bogati nalaz zlatnog i srebrnog novca: od cekina i talira do sićušnih turskih akči. Izgled virovitičke utvrde sačuvan je na grafici iz 17. st. – vrijednom bakrorezu talijanskog kartografa Cantellija iz 1690. g., s prikazom Virovitice prije oslobođenja od osmanske vlasti 1684. g.

O obrtničkoj sastavnici gradskog života govori građa vezana za udruženja gradskih obrtnika – cehove, a čine je: cehovski statuti i ladice, svjedodžbe, pečatnjaci i razni proizvodi. Veoma vrijednu i zanimljivu cjelinu iz svijeta obrtništva čini alat i pribor za proizvodnju umjetnog cvijeća, koji je korišten u poduzeću "Flora" od 1920. do 1960. g.

Predmetima iz svakodnevnog života građanske Virovitice 19. i 20. st. pripada pokućstvo, posuđe, slike, staklo iz prve hrvatske staklane u Zvečevu. Fotografijama, razglednicama, dokumentima predstavljen je obiteljski život, gradske vedute, društva, događaji, proslave, izleti...

Sakralnu grupu predmeta čini inventar barokne kapelice Sv. Križa iz Sedlarice; skulpture, tabulati, pozitivi (sredina 18. st.); i brončano zvono (14./15. st.) iz srednjovjekovne crkve sv. Ivana Krstitelja u Brezovici.

Dokumentarna građa iz Drugoga svjetskog rata (NOB) i poslijeratne izgradnje obuhvaća fotografije, dokumente, odlikovanja, oružje. O nedavnim povijesnim zbivanjima u vrijeme stvaranja samostalne države Hrvatske i Domovinskom ratu svjedoče fotografije i tiskovine.

Etnografska zbirka predstavlja specifičnosti tradicije virovitičkih sela i svakidašnji život na selu s kraja 19. i početka 20. st. Prikazan je nastanak i upotreba platna, obiteljska soba i tradicijski stol za blagovanje te obilježavanje običaja tijekom godine: pokladnih ophoda, uskrsnih, proljetnih i božićnih običaja. Posebno su istaknuti djevojački ophodi - ladarica u povodu Ivanja. Izloženi su raznovrsni predmeti ručne izrade te ženska i muška radna i svakodnevna odjeća virovitičkoga kraja.

Poslanje muzeja

U sklopu obavljanja svoje djelatnosti, zaštite, očuvanja tradicijskih i kulturnih vrijednosti grada Virovitice i okolice, te prezentacije tih istih kulturnih dobara, Muzej planski pribavlja, čuva, stručno obrađuje, sređuje, proučava i objavljuje svekoliku muzejsku građu s prostora Virovitičko-podravske županije, a posebice s područja arheologije, etnologije, povijesti i likovnog stvaralaštva. Osim toga, Muzej je u neprestanom razvoju te se pokušava ostvariti i kroz suvremeni pristup struci kao kulturni servis građana u širem smislu, što uključuje izložbe, prezentacije, radionice, koncerte, predavanja i ostale kulturne događaje.

Zbirke

ARHEOLOŠKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Antička zbirka; voditelj: Sanja Baškarad
arheološka

Numizmatička zbirka arheoloških nalaza; voditelj: Sanja Baškarad
arheološka

Paleontološka zbirka; voditelj: Sanja Baškarad
prirodoslovna, geološko-paleontološka

Prapovijesna zbirka; voditelj: Sanja Baškarad
arheološka

Srednjovjekovna zbirka; voditelj: Sanja Baškarad
arheološka

Virovitička utvrda; voditelj: Sanja Baškarad
arheološka

Zbirka arheoloških nalaza novog vijeka; voditelj: Sanja Baškarad
arheološka

Zbirka Joze Erpačića; voditelj: Sanja Baškarad
arheološka

Zbirka Maria i Dalibora Vinceka; voditelj: Sanja Baškarad
arheološka

Zbirka Ratka Radijevca; voditelj: Sanja Baškarad
arheološka

ETNOLOŠKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka etnografske dokumentacijske građe; voditelj: Jasmina Jurković Petras
etnografska, fotografska

Zbirka kućnog inventara; voditelj: Jasmina Jurković Petras
etnografska

Zbirka lončarstva; voditelj: Jasmina Jurković Petras
etnografska

Zbirka lutkica u narodnim nošnjama; voditelj: Jasmina Jurković Petras
etnografska

Zbirka narodne umjetnosti i običaja; voditelj: Jasmina Jurković Petras
etnografska

Zbirka narodnih nošnji; voditelj: Jasmina Jurković Petras
etnografska

Zbirka predmeta tradicijskog gospodarstva; voditelj: Jasmina Jurković Petras
etnografska

Zbirka tekstila; voditelj: Jasmina Jurković Petras


KULTURNO-POVIJESNI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Numizmatička zbirka; voditelji: Nikolina Hečimović, Andrej Malek
numizmatička, kulturno-povijesna

Sakralna zbirka; voditelj: Nikolina Hečimović
sakralna, kulturno-povijesna

Virovitica u Domovinskom ratu; voditelj: Nikolina Hečimović
dokumentarna, povijesna, tiskana građa

Zbirka fotografija, filmova, negativa i foto-pribora; voditelj: Nikolina Hečimović
dokumentarna, fotografska

Zbirka građanskih obrta i gospodarstva; voditelj: Nikolina Hečimović
dokumentarna, industrijska, povijesna, tehnička

Zbirka kulturnih i sportskih društava; voditelj: Nikolina Hečimović
biografska, dokumentarna, pedagoška, fotografska, kulturno-povijesna, sportska

Zbirka namještaja i posoblja; voditelj: Nikolina Hečimović
ambijentalna, kulturno-povijesna

Zbirka Radnički pokret i NOB; voditelj: Nikolina Hečimović
dokumentarna, povijesna

Zbirka razglednica i čestitki; voditelj: Nikolina Hečimović
dokumentarna, kulturno-povijesna

Zbirka rukopisne građe, dokumenata i tiska; voditelj: Nikolina Hečimović
dokumentarna, knjižna građa, povijesna, tiskana građa

Zbirka varia; voditelj: Nikolina Hečimović
tehnička, kulturno-povijesna

LIKOVNI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka donacija Branislava Glumca ; voditelj: Mihaela Kulej
dokumentarna, knjižna građa, umjetnička, skulptura, grafika, slikarstvo

Zbirka grafika
umjetnička, grafika

Zbirka likovne dokumentacijske građe
dokumentarna, tiskana građa, umjetnička, medijska umjetnost

Zbirka plakata
dokumentarna, tiskana građa, medijska umjetnost

Zbirka primijenjene umjetnosti; voditelj: Mihaela Kulej
umjetnička, primijenjena umjetnost

Zbirka skulptura; voditelj: Mihaela Kulej
umjetnička, skulptura

Zbirka slikarske obitelji Trick; voditelj: Mihaela Kulej
memorijalna, umjetnička, kulturno-povijesna, slikarstvo

Zbirka slikarstva; voditelj: Mihaela Kulej
umjetnička, slikarstvo

Zbirka umjetničke fotografije i novih medija; voditelj: Mihaela Kulej
umjetnička, fotografska, medijska umjetnost

Zbirka zavičajne likovne umjetnosti; voditelj: Mihaela Kulej
umjetnička, grafika, slikarstvo

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (107)

Naslov Igor Ruf
Godina 2012.
Naslov Igor Ruf
Godina 2012.
Godina 2012.
Godina 2012.
Godina 2012.
 
Svi rezultati
 

Personalni arhiv (1)

Danica Draganić

Ustanova Gradski muzej Virovitica
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (252)

Stjepan Trick: Gradski muzej Virovitica

Virovitica, Centar kulture, Gradski muzej Virovitica, s.a.

Arma: izbor oružja iz fundusa Muzeja grada Šibenika :

Virovitica, Gradski muzej Virovitica, 2023

Zlatan Vehabović: Atlas manjeg svijeta :

Virovitica, Gradski muzej Virovitica, 2023
 
Svi rezultati